Duurzaam reizen: het is hartstikke hot, maar hoe doe je het? Reizen is namelijk per definitie niet bepaald duurzaam, maar met de juiste tips is het gelukkig wel mogelijk. In dit artikel hebben we daarom handige tips voor je verzameld voor als je graag duurzamer op reis wilt!  

Duurzaam reizen: zo doe je dat!

 1. Blijf dicht bij huis
  Een duurzame reis begint bij het kiezen van je bestemming. Vlieg je naar de andere kant van de wereld of kies je ervoor om met de trein naar de zuiderburen te reizen? Beide opties zijn leuk, maar maken qua CO2-uitstoot natuurlijk een groot verschil! Hoe dichterbij huis, hoe duurzamer jouw reis zal zijn.
 2. Groen reizen met een gehuurde camper
  Een ander goed alternatief voor een vliegreis? Huur een elektrische of lichtgewicht camper bij Goboony! Bij Goboony kun je ook filteren op campers met zonnepanelen. Dat is niet alleen een duurzamere manier van reizen, maar ook weer eens wat anders! Sowieso geeft gebruik maken van deeleconomie veel voordelen. Zo is Goboony een camper deelplatform en zo hoef je dus zelf geen camper te kopen als je op camperreis wilt! Wat weer als gevolg heeft dat er minder geproduceerd hoeft te worden en campers minder lang onnodig in de stalling staan. Win-win!
 3. Vermijd snelwegen
  Tijdens een vakantie reis je vaak van plek naar plek. Ben je met de auto of camper gekomen of huur je er eentje op locatie? Dan kost dat brandstof. Er zijn gelukkig wel manieren om dat een beetje in te perken. Stel je navigatie eens in op ‘snelwegen vermijden’. Dat scheelt niet alleen brandstof, en daarmee geld, maar laat je meestal ook de toeristische route rijden. Dan zie je nog eens wat!
 4. Ga bedachtzaam om met de natuur
  Ben je ergens lekker aan het wandelen en kom je onderweg geen prullenbak tegen? Houd je troep lekker bij je tot je wel een mogelijkheid tegenkomt om het weg te gooien. It’s that simple! Daarnaast is het ook beter om vooropgezette routes aan te houden, zodat je de natuur niet beschadigt.
 5. Koop lokaal
  Door tijdens je reis lokaal te kopen, stimuleer je de lokale economie en dus de lokale bevolking. Twee vliegen in één klap! Kies er de volgende keer dus eens voor om bij een klein restaurantje te eten in plaats van bij een grote keten. Streetfood is bijvoorbeeld goedkoop, snel en super lekker! Bedenk je de volgende keer dat je bij een grote keten koopt, dat de bevolking daar niets van terugziet. Hetzelfde geldt natuurlijk voor souvenirs. Die kun je het beste op de markt of bij een zelfstandige winkelier halen.
 6. Neem duurzame producten mee
  Voor onderweg en op reis zijn tegenwoordig veel duurzame alternatieven te krijgen. Denk bijvoorbeeld eens aan het meenemen van een hervulbaar flesje in plaats van op locatie telkens nieuwe flesjes kopen. Scheelt overigens niet alleen voor het milieu, maar ook voor je portemonnee! Neem ook genoeg shoppers of papieren tasjes mee om je boodschappen mee te doen en skip de plastic tasjes. Trek jij er tijdens je reis vaak op uit, bijvoorbeeld om te gaan hiken? Neem dan lekker je eten in bakjes mee, zodat je geen gebruik hoeft te maken van plastic zakjes.