Bij duurzaam ondernemen wordt vaak gedacht aan duurzaamheid op het gebied van milieu. Duurzaam ondernemen is echter meer dan dat alleen. Bij duurzaam ondernemen heb je onder andere ook aandacht voor de sociaal-ethische aspecten van je bedrijfsvoering. Dit betekent dat je denkt aan de welzijn en een eerlijke behandeling van de gemeenschap. Hierbij is het ook van belang dat je denkt aan de vitaliteit van je medewerkers. Bij hen moet je beginnen, want ze staan het dichtst bij je. Hier lees jij hoe je jouw medewerkers vitaal kunt houden.

Wat is vitaliteit?

Vitaal betekent letterlijk ‘leven’. Het staat voor motivatie, veerkracht en energie. Het gaat om meer uit het leven kunnen halen. Vitaliteit is anders dan gezondheid. Wel is een goede gezondheid belangrijk om je vitaal te voelen. Vitale medewerkers werken beter.

Gezond eten en drinken

Stimuleer je medewerkers om gezond te eten en te drinken. Door een gezond voedingspatroon hebben je medewerkers genoeg energie. Je kunt een gezond voedingspatroon bijvoorbeeld stimuleren door bij je medewerkers fruitmand laten bezorgen. Daarnaast kan je jouw medewerkers motiveren om gezond te eten door het merendeel van het aanbod in de kantine te laten bestaan uit gezonde producten. Het verbieden van ongezonde producten werkt vaak averechts. Je kunt wel gebruik maken van ‘nudging’. Dit betekent dat je een duwtje in de goede richting geeft. Dit kan je onder andere doen door de gezonde producten goedkoper te maken.

Ontwikkeling

Geef je medewerkers genoeg tijd om zichzelf te ontwikkelen. Stilstaan in de ontwikkeling heeft een negatieve invloed op de vitaliteit. Je kunt je medewerkers ondersteunen in hun ontwikkeling door cursussen of trainingen te vergoeden voor hen en/of hun tijd hiervoor te geven. Een training of cursus volgen naast een fulltime baan kan namelijk een slechte invloed hebben op de vitaliteit.

Sport

Door voldoende te bewegen en te sporten krijg je meer energie. In het begin kan het energie kosten, maar op lange termijn zorgt het voor meer energie. Daarnaast kan het stress verminderen. Zo min mogelijk stress is belangrijk voor vitaliteit. Helemaal geen stress is onmogelijk. Een beetje stress is ook gezond. Het kan bijvoorbeeld iemand stimuleren om te werken naar een doel. Helaas zitten de meeste mensen veel stil op een dag. Je kunt meer bewegen stimuleren door wandelingen te organiseren en/of een vergoeding te geven voor de contributie van sportscholen- of sportverenigingen.

Bij vitaliteit geldt ook dat wat iemand vitaal maakt persoonlijk is. Ga daarom in gesprek met je medewerkers om te ontdekken wat ze nodig hebben. De een wilt graag cursussen doen tijdens werktijd en de ander wilt juist meer tijd om te sporten. Ontwikkeling hoeft niet voor iedereen te betekenen dat ze cursussen willen volgen.