Maatschappelijk verantwoord ondernemen is voor steeds meer bedrijven een belangrijke kernwaarde. Het draait niet langer alleen om het behalen van zoveel mogelijk winst, maar ook om de manier waarop die winst behaald is. Als ondernemer hebben we steeds meer oog voor de wereld om ons heen. En dan kan zomaar de vraag naar boven komen: kunnen we niet wat minder uitprinten? Met deze vijf tips gaat dat zeker lukken.

1.     Printen is minder vaak nodig dan je denkt

We zijn vaak nog geneigd om belangrijke papieren uit te printen, maar weet je dat dat vaak helemaal niet nodig is? Met de touchscreen schermen van tegenwoordig is het namelijk ontzettend gemakkelijk geworden om documenten digitaal te ondertekenen, gewoon via je scherm. Deze manier van ondertekenen wordt ook door steeds meer bedrijven geaccepteerd, dus printen is lang niet altijd noodzakelijk. Ditzelfde geldt ook voor bijvoorbeeld het sturen van een kopie van je legitimatiebewijs. Heel vaak volstaat inscannen en online versturen en is het dus helemaal niet nodig om te printen. En wat is er nu beter voor het milieu dan gewoon niet te printen? Heel fijn is dat je hierdoor ook een stuk minder printerinkt gebruikt. Wanneer je zorgt voor een printer met cartridges met veel printerinkt, betekent dit in de praktijk dat je hier heel lang mee kunt doen.

2.     Gebruik milieuvriendelijke lettertypes

Wist je dat het lettertype wat je gebruikt in je documenten van invloed kan zijn op de hoeveelheid printerinkt die het printen kost? Dikkere, grotere letters kosten nu eenmaal meer inkt. Het is de moeite waard om te kiezen voor lichtere, dunnere lettertypes. Voorbeelden hiervan zijn Calibri, Arial en Verdana. Het kan ook de moeite waard zijn om online op zoek te gaan naar milieuvriendelijke lettertypes. Je verwacht het misschien niet, maar hiermee kun je tot wel 20 procent printerinkt besparen!

3.     Ga voor dubbelzijdig

Het is vaak een functie die niet standaard ingesteld staat, maar de meeste printers bieden de mogelijkheid om documenten dubbelzijdig uit te printen. Dit betekent dat er geprint wordt op zowel de voor- als achterzijde van het papier. Zo kun je dus flink op papier besparen. Nog zo’n optie waar vaak niet aan gedacht wordt: meerder bladzijden op één pagina uitprinten.

4.     Gebruik gerecycled papier

Wanneer het toch nodig is om iets uit te printen, kun je het beste kiezen voor een duurzame papiersoort. Gerecycled papier is de meest milieuvriendelijke oplossing. Vaak wordt gedacht dat gerecycled papier minder van kwaliteit of kleur is, maar dit is tegenwoordig echt niet meer zo. Kies anders voor nieuw papier met FCS-keurmerk. Aan dat keurmerk kun je namelijk zien dat er voor het papier alleen grondstoffen worden gehaald uit bossen die duurzaam beheerd worden.

5.     Lever oude cartridges in

Het is niet bij iedereen bekend, maar vanwege de materialen die in cartridges zitten horen lege exemplaren niet bij het gewone afval. Je kunt ze inleveren bij verzamelpunten van klein chemisch afval.

Met behulp van bovenstaande tips kun je in kleine stapjes de wereld een beetje beter maken. Zo draag je op simpele wijze bij aan maatschappelijk verantwoord ondernemen. Hiervoor geldt dat alle beetjes helpen. Niet voor niets stimuleert ook de rijksoverheid duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Zo kun je als ondernemer onder meer terecht bij MVO Nederland, voor meer informatie en tips op dit gebied.