Wil jij je bedrijf verduurzamen, dan is het natuurlijk vaak nog maar de vraag waar je moet beginnen. Waar veel ondernemers bang zijn dat ze hun volledige bedrijfsvoering op de kop moeten gooien, is dit absoluut niet het geval. Wist je namelijk dat je ook met bepaalde kleine veranderingen al het nodige teweeg kunt brengen? Een goede manier om dit te kunnen doen, is door bijvoorbeeld te investeren in de duurzame variant van bepaalde producten dat je verkoopt. Het kan zijn dat je niet direct in staat bent dit zelf te financieren, maar daarvoor biedt een voorraadfinanciering uitkomst. Zo kun je al wel vast een verduurzamingsslag maken met je onderneming, maar gaat het niet ten kosten van je werkkapitaal en cash flow. Sterker nog, het wordt er alleen maar beter van. Omdat het duurzaam ondernemen best lastig kan zijn, vertellen we je hier goed je het beste kunt beginnen.

Hoe begin je?

Een veelgestelde vraag bij duurzaam ondernemen, is waar je moet beginnen. Vooral voor reeds bestaande bedrijven, die een product of dienst verkopen die niet per definitie duurzaam is, lijkt het vaak een onmogelijke opgave. Toch is dit in de praktijk niet het geval. Wist je namelijk dat iedere onderneming op haar manier de eerste stappen kan zetten naar verduurzaming? Een eenvoudig voorbeeld is het verduurzamen van de werkplekken binnen je bedrijfspand. Zo kun je bijvoorbeeld de afdeling debiteurenvorderingen samenvoegen met een andere administratieve afdeling, zodat je de ruimte die je dan overhoudt, niet hoeft te verwarmen en verlichten.

Maak een goed plan

Want belangrijk is voor iedere onderneming, is het maken van een plan. Dat geldt dus ook voor het verduurzamen van je onderneming. Nu is het een goede eerste stap om vast met kleine aanpassingen aan de slag te gaan, maar op de lange termijn ga je het hier natuurlijk niet mee redden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een plan om je volledige bedrijf over 2 jaar te vergroenen. Dat kan zijn dat het hele pand volledig klimaatneutraal is of dat je een wagenpark hebt wat enkel elektrisch is. Wel is het goed om realistisch te blijven en jezelf financieel niet in de problemen te werken.

Plan je grote investeringen

Bepaalde investeringen zijn nu eenmaal een stuk complexer dan de ander. Wanneer je bedrijfspand over een dak beschikt van ruim 500 vierkante meter en je wil deze volleggen met honderden zonnepanelen, dan kan het zijn dat je hiervoor een lening zou moeten afsluiten. Het grote voordeel wat je dan hebt, is dat je direct profiteert van de reductie van het verbruik van gas en je panelen maandelijks kunt afbetalen. Daarbij komt ook dat bepaalde leningen voor het verduurzamen van je bedrijf ook fiscaal aantrekkelijk zijn. Kortom, mogelijkheden genoeg dus.

Tot slot

Duurzaam ondernemen kan al op hele kleine schaal. Wat vooral belangrijk is, is dat je iets doet. Dit kan dus al relatief eenvoudig, om het vervolgens in een later stadium verder uit te breiden. Je zult zien dat wanneer je eenmaal begint, het allemaal relatief snel kan gaan.