Bijna elke onderneming is er tegenwoordig wel mee bezig, op wat voor manier dan ook: duurzaam ondernemen. Toch kan aan verandering soms weerstand voorafgaan of zien ondernemers vooral veel beren op de weg, als het gaat om verduurzamen van een onderneming. Dat is helemaal niet nodig, want een grote verandering kan prima beginnen met een paar kleine stapjes. En dat geldt vooral voor duurzaam ondernemen. Maar welke kleine stappen kun je dan zetten op weg naar een duurzaam bedrijf?

Verminder papiergebruik

Bij veel bedrijven gaat er maandelijks nog steeds best wat papier doorheen. Dat is anno 2020 eigenlijk niet meer nodig omdat je bijna alles wel digitaal kunt doen. Op die manier kun je flink wat bomen besparen. Moet je dan toch absoluut een printer gebruiken, zorg er dan voor dat dit zo duurzaam mogelijk gaat. Denk bijvoorbeeld aan een energiezuinige printer, een inkt besparende lettertype op gerecycled papier. Daarnaast kunnen alle kladblokjes op de bureaus ook prima vervangen worden door een uitwisbaar notebook. Daarmee doe je eenmaal een iets grotere investering, maar dat betaalt zich al gauw terug.

Onderneem in een energiezuinig pand

Wil je kantoorruimte zoeken voor je onderneming, bijvoorbeeld in Amsterdam, dan ben je misschien al blij dat je überhaupt een plekje vindt, ongeacht het energielabel. Toch kan het zeker lonen om bij het zoeken naar een geschikt pand voor je onderneming ook te letten op duurzaamheid, omdat het uiteindelijk flink kan schelen in de kosten die je kwijt bent aan de energierekening. Maar ook omdat het voor kantoorpanden groter dan 100m2 vanaf 2023 verplicht zal zijn om minimaal energielabel C te hebben. 

Pak de cafeïne verslaving aan

Het drinken van koffie kan je ecologische voetafdruk flink vergroten, vooral wanneer je daar ook nog melk aan toevoegt. Koffie is zogezegd de Hummer onder de dranken. Flink vervuilend dus. Door met het hele bedrijf minder koffie te drinken kun je al gauw grote impact maken. Nou is het volledig uitbannen van koffie ook niet nodig, bovendien heb je dan zeer waarschijnlijk razendsnel stakend personeel. Maar je kunt naast het minderen, ook duurzamere keuzes maken. Kies bijvoorbeeld voor koffie met een keurmerk, zonder vervuilende plastic cups en met plantaardige melk. En laat, als dat mogelijk is, je medewerkers gewoon hun eigen mok meenemen in plaats van al die wegwerpbekers.

Zet alles uit

Een computer die op de spaarstand staat neemt niet zo enorm veel stroom. Een kantoorpand vol met computers op spaarstand, nacht na nacht? Dat begint al aardig aan te tikken. Bovendien verkort je op deze manier de levensduur van je computers ook nog eens. Maak het je medewerkers makkelijk om bij vertrek alle elektronische apparatuur die uit kan, ook daadwerkelijk uit te schakelen met een knop. Dat geldt ook voor de verlichting: installeer in je bedrijfspand een bewegingssensor die registreert of er iemand in de ruimte aanwezig is en die de verlichting uitschakelt wanneer dat niet het geval is.  

Werk thuis

Thuiswerken scheelt niet alleen een flink aantal files, maar ook de kosten en energierekening gaan behoorlijk naar beneden wanneer je personeel met regelmaat thuiswerkt. Door de coronacrises begint thuiswerken steeds normaler te worden, maar het was bij veel bedrijven toch vaak een lastig onderwerp. 

Maak afvalscheiding eenvoudig

Door afval te scheiden zorg je ervoor dat die zaken die gerecycled kunnen worden ook daadwerkelijk opnieuw gebruikt kunnen worden in andere producten. Maar om je personeel te motiveren dit ook echt te doen is het goed om dit zo eenvoudig mogelijk te maken. Dit doe je bijvoorbeeld door afvalbakken te gebruiken die uit meerdere compartimenten bestaat zodat het afval scheiden heel gemakkelijk wordt.