Duurzaam ondernemen begint met een duurzaam bedrijfspand

Duurzaam ondernemen is niet nieuw. Al jaren zijn ondernemers bezig met het verduurzamen van hun praktijken, waar zeker nog altijd ruimte voor verbetering is. Zo zijn er bijvoorbeeld nog veel bedrijfspanden in Nederland die nog niet bepaald duurzaam kunnen worden genoemd. Als jij nou een ondernemer bent met zo’n pand dan wordt het tijd om dit te verbeteren. Zodoende zul je je duurzame onderneming naar een nieuw niveau brengen. Dit zorgt niet alleen voor een goede reputatie, maar je draagt uiteraard ook een steentje bij aan het milieu. Natuurlijk kun je ervoor kiezen om een zakelijke hypotheek af te sluiten voor het bouwen of kopen van een nieuw en duurzaam bedrijfspand, wat niet mogelijk is met een verhuurhypotheek. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om het huidige gebouw van je bedrijf te verduurzamen. Hoe je dit kunt doen lees je hieronder. 

Zuinig omgaan met energie

Allereerst is het goed om zuinig om te gaan met energie. Hierdoor zul je niet alleen je bedrijfspand verduurzamen, maar je zult tevens je maandelijkse lasten verlagen. Zo is het zeker aanbevolen om over te stappen op LED verlichting als je dit nog niet hebt gedaan. Dit is op het moment verreweg de duurzaamste vorm van verlichting namelijk. Zo’n LED lamp gaat bijvoorbeeld circa 15 jaar mee, terwijl het ook zorgt voor minder energieverbruik. Zodoende zal je energierekening dus een stukje lager uitvallen dan normaal. Daarnaast is het tevens slim om te kijken naar het zogenoemde sluipverbruik in je kantoor. Dit doe je door alle apparaten uit te zetten, maak dus geen gebruik van de stand-by modus. Natuurlijk moeten de apparaten ook zo energiezuinig mogelijk zijn.

Goede isolatie

Net zoals de vorige tip zorgt een goede isolatie ervoor dat je bedrijfspand duurzaam is, maar dus ook weer voor lagere maandelijkse lasten. Zo is het bijvoorbeeld verstandig om een paar goede underlayment platen te kopen, deze kunnen als basis worden gebruikt voor constructieve toepassingen. Dit kan gebruikt worden voor dragende vloeren, maar ook voor muren. De underlayment platen zijn dus ideaal als je de isolatie van het gebouw van je bedrijf een upgrade wilt geven. Natuurlijk zijn er nog veel meer manieren om te zorgen voor een goede isolatie van je bedrijfspand. Hierbij kun je onder andere denken aan nieuwe glazen, terwijl het ook nodig is om alle tochtkieren en -gaten te dichten. Hierdoor zal er minder warmte verloren gaan. 

Klimaatneutraal

Als je nou echt een goede slag wil slaan qua duurzaamheid dan moet je ervoor gaan om je kantoorpand klimaatneutraal te maken. Je kunt dit bijvoorbeeld doen door zonnepanelen te plaatsen op het gebouw, terwijl je er ook voor kunt kiezen om alleen groene energie in te kopen en te gebruiken. Het is zelfs mogelijk om een groen dak te installeren, zo kun je een grote bijdrage leveren aan de biodiversiteit. Natuurlijk zullen alle kleine beetjes helpen, maar door je bedrijfspand helemaal klimaatneutraal te maken zul je als ondernemer duurzaam ondernemen echt perfect kunnen uitoefenen in het gebouw. 

Share Button