Voor professionele fotografen is het tegenwoordig ook belangrijk om duurzaam te ondernemen. Als fotograaf kun je op meerdere vlakken rekening houden met duurzaamheid. Zo kun je bij het uitzoeken van nieuw apparatuur rekening houden met de duurzaamheid van de apparatuur.   Hieronder vind je een aantal tips voor het duurzaam ondernemen als fotograaf!

Ga voor duurzame apparatuur

Als fotograaf heb je natuurlijk apparatuur nodig om mee te kunnen werken. Denk aan een camera, een lens, een videocamera en verschillende camera accessoires. Bij het uitzoeken van dit apparatuur kun je natuurlijk rekening houden met duurzaamheid. Het is aan te raden om duurzaam apparatuur uit te zoeken waar je nog jarenlang mee vooruit kunt. Maar je kunt ook rekening houden met de compatibiliteit van de apparatuur. Als je bijvoorbeeld een Leica camera hebt, is het belangrijk om voor een L mount lens te gaan. L mount lenzen zijn verkrijgbaar bij zowel het merk Leica, maar ook het merk Sigma. Kies een lens uit waarvan je denkt dat je nog jarenlang kunt combineren met je camera. Zo hoef je geen andere lens aan te schaffen wanneer je een camera koopt. Handig om even aan te denken bij het uitzoeken van nieuwe apparatuur dus!

Houd rekening met de omgeving

Waar je ook gaat fotograferen: het is altijd en overal belangrijk om rekening te houden met de omgeving. Als natuurfotograaf is het bijvoorbeeld belangrijk dat je de natuur niet verstoort. Ook is het voor deze groep fotografen belangrijk dat ze niet fotograferen in beschermde gebieden waar je officieel geen toegang tot hebt. Het respecteren van de dieren en natuur is erg belangrijk voor het behouden van de natuur. Het gebeurt nog té vaak dat fotografen bijvoorbeeld te dicht bij nesten van bijzondere vogels komen. Ze verstoren de vogels en de moeder vogel verlaat het nest. Dit is natuurlijk erg kwalijk en zeker geen duurzame manier van fotograferen. In andere fotografie situaties is het bijvoorbeeld belangrijk dat je als fotograaf geen rommel achterlaat op de fotografielocatie. Je kunt dus op meerdere manieren rekening houden met de omgeving tijdens het fotograferen.

Breng het belang van duurzaamheid in beeld

Een andere manier van duurzaam ondernemen als fotograaf is om dit letterlijk in beeld te brengen. Je zou er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om af en toe kwetsbare natuur of milieuvriendelijke acties in beeld te brengen. Beelden spreken en komen veel beter over dan alleen woorden. Het fotograferen van extreme weersomstandigheden, maar ook het fotograferen van duurzame leefstijlen kan erg inspirerend zijn. Zo maak je mensen bewust van de problemen of de oplossingen voor het duurzamer leven. Je zou de beelden bijvoorbeeld in een persbericht kunnen toelichten bij een lokale krant of op een blog online. Er zijn genoeg manieren om duurzaamheid op beeld te krijgen en te delen met de wereld!

Als fotograaf kun je op een creatieve wijze rekening houden met het milieu. Kies bijvoorbeeld voor duurzame apparatuur zoals een Fujifilm lens, houd tijdens het fotograferen rekening met het milieu en breng duurzaamheid in beeld. Er is altijd wel een manier om duurzamer te ondernemen als fotograaf!