Tijdens een evenement bij Colruyt, in aanwezigheid van staatsecretaris voor maatschappelijke integratie en armoedebestrijding Philippe Courard, hebben de Kamers van Koophandel toelichting gegeven bij hun Charter Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) dat zij eerder deze maand gezamelijk hebben ondertekend.

Met de ondertekening van dit Charter willen de Kamers te kennen geven dat duurzaam ondernemen een belangrijke bijdrage kan leveren aan de economische ontwikkeling van een regio en aan de groeikansen van ondernemingen. Voor Kamers is MVO geen voorbijgaande trend, maar een strategische benadering die bedrijven en organisaties moet helpen om zich beter te focussen op hun kerntaken, en dit op een manier waarbij niet alleen de onderneming er wel bij vaart, maar ook de samenleving in de meest ruime betekenis er beter van wordt.

Voor deze gelegenheid hadden de Kamers ook een 100-tal bedrijven samengebracht die zij de afgelopen twee jaar hebben begeleid, in samenwerking met Sustenuto als extern adviesbureau, om MVO in hun werking te integreren en concrete acties te ondernemen die een positieve impact hebben op mens, maatschappij of milieu. Dit gebeurt binnen het kader van het project Quadrant, waarbij bedrijven uit zowel de reguliere als de sociale economie in kleinere groepjes samen leren van elkaar en samen zoeken naar duurzame oplossing voor hun problemen. “De sociale economie is een belangrijke bron van werk voor risicogroepen en verdient de aandacht van de overheid. Dit jaar hebben wij 65 organisaties uit de sociale economie kunnen steunen met een budget van 2,3 miljoen euro,” zegt staatssecretaris voor maatschappelijke integratie en armoedebestrijding Philippe Courard.

Als locatie voor dit grootschalige MVO-evenement was niet toevallig gekozen voor Colruyt. Deze retailer bewijst al jaren dat aandacht voor milieu en een sterke maatschappelijke betrokkenheid gepaard kunnen gaan met winstgevendheid. “In de huidige economische context is dit misschien geen evidentie, maar wij geloven zeer sterk dat bedrijven die duurzaam ondernemen versterkt uit deze crisis kunnen komen. Colruyt strekt zeker tot voorbeeld voor talloze andere bedrijven,” aldus John Stoop, voorzitter van de Federatie van Kamers voor Handel en Nijverheid van België.