Als er iets is dat anno 2025 van belang is in het bedrijfsleven, dan is het duurzaam groeien. Als ondernemer wil je namelijk niet alleen meer succes boeken, maar tegelijkertijd bouwen aan een toekomstbestendig bedrijf. Dat doe je door onder andere te investeren in duurzaamheid binnen je onderneming, bijvoorbeeld in duurzame technologieën en efficiëntere processen.
De vraag is alleen: hoe pak je dit precies aan? Het aanvragen van een zakelijk krediet kan de financiële ruimte bieden om dergelijke duurzame investeringen te doen en andere duurzame stappen te zetten. Wat is een zakelijk krediet en hoe kun je het gebruiken om duurzaam te groeien? In dit artikel vertellen we je hier graag meer over, zodat ook jij nog meer duurzaamheid kunt integreren in je bedrijf.
Wat houdt een zakelijk krediet precies in en waar vraag je het aan?
Ondernemen, in welke branche dan ook, is een vak an sich. Wie namelijk grote stappen wil zetten, zoals een uitbreiding naar het buitenland of een duurzame groei, heeft bedrijfskapitaal nodig. Gelukkig zijn er verschillende manieren om te groeien als organisatie waarbij je financiële hulp aan kunt vragen bij een bank of een geldverstrekker. Wat dacht je bijvoorbeeld van het afnemen van een zakelijk krediet? Een zakelijk krediet betreft een flexibele lening voor je bedrijf waarmee je wat extra financiële ruimte krijgt om bijvoorbeeld je bedrijf uit te breiden of om duurzamer te gaan werken.
Het voordeel van een zakelijk krediet is dat je het bedrag in flexibele termijnen op kunt nemen en dat je het ook erg flexibel af kunt lossen. Hierdoor behouden bedrijven financiële flexibiliteit en hoef je alleen rente te betalen over het bedrag dat je al hebt opgenomen, niet over het bedrag dat je misschien nog af gaat nemen. Om te weten bij welke geldverstrekker je moet zijn voor jouw situatie is het raadzaam om via een broker meerdere aanbieders met elkaar te vergelijken op basis van tarieven en voorwaarden. Zo weet je precies wat je waar kunt krijgen voor welke voorwaarden en kom je niet voor verrassingen te staan.
Zo helpt een zakelijk krediet je bedrijf bij zakelijk duurzaam groeien
Nu steeds meer ondernemers in ons land bezig zijn met duurzaamheid is het goed om te weten dat een zakelijk krediet je kan helpen bij het bereiken van bepaalde duurzaamheidsdoelen. Door bepaalde slimme groene investeringen te doen, ben je niet alleen goed bezig voor een betere wereld, maar kun je uiteindelijk ook geld besparen. Kortom: de perfecte combinatie. Hoe een zakelijk krediet je zoal kan helpen bij duurzaam groeien?
Investeer in groene technologie met een zakelijk krediet voor je bedrijf
Duurzaam groeien met een zakelijk krediet kun je onder andere doen door te investeren in groene technologie. Dit kan van alles zijn: van duurzame energiebronnen zoals het aanschaffen van zonnepanelen tot aan het vervangen van energieslurpende apparatuur. Hiermee zorg je voor zowel een betere wereld als lagere zakelijke kosten, wat een hele prettige combinatie is.
Duurzaam uitbreiden van bedrijf zonder financiële druk
Daarnaast is het mogelijk om een zakelijk krediet te gebruiken om duurzaam te groeien zonder dat je daarbij gebruik hoeft te maken van eigen financiën op dat moment. In andere woorden: je kunt duurzaam groeien, terwijl je ook nog bezig blijft met het voldoen van de standaard zakelijke uitgaven die je al als ondernemer hebt. Op deze manier breng je de liquiditeit van het bedrijf niet in gevaar en kun je langzaam maar zeker groeien.
Zakelijk krediet inzetten bij verduurzaming van je onderneming
Algemene verduurzaming van de bedrijfsvoering is uiteraard ook mogelijk met een zakelijk krediet. Des te duurzamer je bedrijf is, des te beter het bedrijf past in het moderne bedrijfsleven. Naast het aanschaffen van zonnepanelen is het bijvoorbeeld mogelijk om dit geld te gebruiken om het zakelijke wagenpark volledig te verduurzamen. Of om te investeren in een compleet duurzaam kantoorinterieur inclusief refurbished apparatuur en andere duurzame snufjes. Ook hiermee verlaag je de operationele zakelijke kosten.
Verbeter bedrijfsprocessen met behulp van een zakelijk krediet
Een zakelijk krediet kan tot slot worden ingezet om bepaalde bedrijfsprocessen binnen de onderneming te verbeteren en te verduurzamen. Zo is investeren in digitalisering en dit verder uitbreiden een hele slimme om te doen en iets dat met behulp van een zakelijk krediet kan worden bereikt. Digitalisering zorgt er onder andere voor dat je als bedrijf efficiënter kunt werken, wat weer van invloed is op het energieverbruik en het totale kostenplaatje.
Handige tips die je kunt gebruiken bij het afnemen van een zakelijk krediet
Kort samengevat is duurzaam groeien met een zakelijk krediet gemakkelijker, efficiënter en sneller dan wanneer je niet over een extra potje beschikt. De reden dat je juist voor een zakelijk krediet in plaats van een zakelijke lening moet gaan, is het feit dat een zakelijk krediet zo flexibel is. Je bepaalt zelf hoeveel je wanneer opneemt en de rente betaal je dus alleen over het opgenomen bedrag. Toch is er nog wel een aantal tips dat handig is om te gebruiken wanneer je een zakelijk krediet besluit af te nemen voor duurzame groei, puur zodat je het hele leenproces duidelijker maakt:
- Begin met het vergelijken van kredietverstrekkers, zodat je weet wat je waar kunt krijgen voor welke voorwaarden. Onze tip? Doe dit via een financiële broker, waardoor je niet handmatig op zoek hoeft te gaan naar de beste geldverstrekker.
- Check altijd de voorwaarden van een zakelijk krediet, zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan met betrekking tot je lening/krediet.
- Zorg er daarnaast voor dat de lening en de rente passen bij de financiën van je bedrijf. De maandelijkse lasten moeten immers wel passen binnen je financiële mogelijkheden.
- Stel tot slot een duidelijk groeiplan op waarbij je het zakelijk krediet in kunt zetten, zodat je een doel hebt voor het geld dat je gaat lenen. Stel hierbij realistische doelen en houd en plan altijd dichtbij. Zo blijft duidelijk waarvoor je het zakelijk krediet leent en weet je goed wanneer je misschien wat extra geld af moet nemen of wanneer je het krediet juist even niet nodig hebt.1