Het duurzaamheidsstreven doortrekken naar alle aspecten van een onderneming is niet zo moeilijk als het gaat om het organiseren van een bedrijfsuitje. Zo nu en dan moet het personeel er even gezamenlijk uit, dit is tevens duurzaam voor zowel individuele geest als teamgeest. Een aantal voorbeelden van zogenaamd groene bedrijfsuitjes.

Fietstocht door de provincie

Allereerst het vervoer naar de plek waar de bloemetjes buiten gezet gaan worden. Dit is in veel gevallen een touringcar, maar de groene ondernemer anno 2022 kiest eerder voor een fietstocht. Veel werkgevers hanteren al een fietsplan inclusief fietsverzekering om hun personeel te stimuleren wat vaker op het zadel te klimmen voor het woonwerkvervoer, maar via een bedrijfsuitje kan dit ook. Nederland leent zich er prima voor, in elke provincie zijn interessante en mooie fietsroutes te vinden. Zo laat een werkgever zijn werknemers in een ongedwongen sfeer samenwerken en genieten van de gezonde buitenlucht.

Lokale ondernemers met lokale producten bezoeken

Het personeel inspireren tot groener denken kan ook door een bedrijfsuitje vast te plakken aan een bezoekje bij een lokale ondernemer, die een rondleiding geeft en meer vertelt over de herkomst van zijn product. Daarvoor zijn lokale bierbrouwers, ambachtelijke banketbakkers of kaasmakers goede voorbeelden omdat zo’n tripje even interessant als plezierig moet blijven. Ten overvloede: lokale producten behoeven minder transportbewegingen en zijn daarom duurzamer. Bovendien is een lokale chocoladekunstenaar zichtbaar beter bezig dan menig grote fabriek, al heeft de firma Nestlé onlangs mooie nieuwe plannen naar buiten gebracht.

Suppend afval verzamelen

Suppen is een soort slow-surfen, vaak doet men dit op stedelijke grachten. In Alkmaar is het initiatief ontstaan om tijdens de beoefening van deze watersport in één moeite door iets te doen tegen de plastic soep. Al suppend wordt afval uit het water gehaald. Het geeft plezier, beweging en voldoening. Veel voorbereiding kost dit niet, behalve het huren van sup-boards. Afval prikken is een gratis evenement en sorteert tegelijk bewustzijn van de hoeveelheid troep die mensen nog steeds in het water gooien. De grachten worden wat schoner en de werknemers zullen bijvoorbeeld via sociale media hun bevindingen delen.

Boek natuurhuisjes

Wordt het een uitje met een overnachting, dan biedt de website van Natuurhuisje uitkomst. Dit platform geeft tegenwicht aan vaak niet zo duurzame hotelovernachtingen door alternatieve accommodaties te verzamelen. In grote hotelketens wil men nog wel eens een oogje dichtknijpen ten opzichte van energieverbruik of plastic afval. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van mini-verpakkingen in badkamers en ontbijtzalen. Natuurhuisjes worden in heel Europa in samenwerking met de verhuurders zelf aangeboden. Een overnachting geeft extra cachet aan een bedrijfsuitje, en is prima te combineren met meer natuurlijke activiteiten zoals wandelen, hiken of klimmen.