De bewuste ondernemer anno 2024 onderneemt niet alleen duurzaam, maar zorgt ook voor een gezonde lichaam en geest. Wat je op je bord hebt tijdens de lunchpauze kan hierin een groot verschil maken. Hoewel het hele spectrum aan gezonde voedingsstoffen belangrijk is voor je concentratie en geheugen, springen er een paar vitamines en mineralen bovenuit. Welke zijn dat?

B-vitamines voor de energiehuishouding en het geheugen

Over het algemeen helpen B-vitamines energie vrij te maken uit voeding en werken ze voor het geheugen. Vitamine B bestaat uit verschillende soorten waarvan elk haar eigen voordelen heeft. Zo draagt vitamine B6 bij aan de hersenfuncties van je leervermogen, ondersteunt B5 in stress-situaties en is B12 goed voor je concentratie.

B-vitamines zitten in voeding vaak bij elkaar en komen in allerlei soorten producten voor. Rijke bronnen zijn onder andere lever, zaden, noten, melkproducten en vis. Vitamine B11 (foliumzuur) zit vooral in volkoren producten en groene bladgroenten. Heb je een veganistisch dieet, let dan vooral op voldoende vitamine B12, deze komt van nature nauwelijks voor in plantaardige voeding. Eventueel kun je kiezen voor een supplement als aanvulling.

IJzer speelt een belangrijke rol bij geestelijke inspanning

IJzer heeft een gunstige invloed op de vermindering van vermoeidheid, is goed voor de concentratie en het geheugen, en houdt de geest helder. Rijke bronnen van goed opneembaar ijzer zijn vooral dierlijke producten zoals vlees, vis en kip, maar ook zeevruchten, groene bladgroenten en peulvruchten bevatten ijzer.

Net als veel andere vitamines en mineralen werkt ijzer niet alleen. B-vitamines en koper bijvoorbeeld zijn ‘synergisten’. Ze zorgen in het lichaam voor een optimale ijzeropname. De echte krachtpatser voor ijzer is vitamine C. Deze vitamine zorgt namelijk voor een betere ijzeropname uit voeding. Voldoende vitamine C mag zeker niet in je voedingspatroon ontbreken, want deze draagt op zichzelf ook bij aan de concentratie.

Wel eens gehoord van lactoferrine? ‘Lacto’ refereert naar de Latijnse naam voor koemelk en ‘ferrine’ naar ijzer. Het is een eiwit dat van nature in je lichaam voorkomt en die ijzer bindt en transporteert. Deze stof hebben we vooral in het begin van ons leven nodig en krijgen we in hoge doseringen binnen via borstvoeding. Tegenwoordig is dit eiwit ook verkrijgbaar in supplementvorm, zoals Lactoferrine Bonusan, dat de zuiverste vorm bevat.

Andere mineralen die bijdragen aan de cognitieve functies

Naast ijzer zijn er andere mineralen die goed zijn voor de concentratie en het geheugen. Zink is een spoorelement dat een belangrijke rol speelt bij geestelijke inspanning en activiteit. Het draagt bij aan een normale concentratie en intelligentie, en heeft het een positieve invloed op het immuunsysteem. Net als bij ijzer wordt ook zink beter opgenomen uit dierlijke voedingsbronnen. Dit komt doordat hierin meer samenwerkende stoffen zitten die de opname verbeteren.

Een ander krachtig mineraal is magnesium. Dit mineraal heeft veel verschillende gezondheidsvoordelen waaronder een bijdrage aan de hersen- en zenuwfuncties die betrokken zijn bij de concentratie en het geheugen.

Tenslotte zijn naast gezonde voeding voldoende hydratatie, beweging en slaap essentieel voor een goed werkend geheugen en optimale concentratie. Oftewel, met een gezonde leefstijl kom je zo productief mogelijk je werkdag door!