Duurzaamheid is een noodzaak. Het is geen trend, het is niet een manier om beter op de markt te liggen en het is niet louter een verplichting. Verduurzamen is nodig om onszelf en onze kinderen een toekomst te kunnen bieden. Steeds meer ondernemers beseffen dat hun financiële keuzes een directe invloed hebben op de maatschappij en het milieu. Niet alleen het soort producten dat je aanbiedt of de leveranciers waarmee je samenwerkt, maar ook waar en hoe je jouw geld beheert, maakt een verschil. Duurzaam bankieren gaat over transparantie, ethiek en investeren in een betere toekomst. En dat zijn geen onbelangrijke zaken.

Duurzaam ondernemen en de rol van de bank

Banken zijn meer dan alleen aanbieders van zakelijke rekeningen en zakelijke kredieten. Ze bepalen namelijk naar waar geld stroomt en waarin het wordt geïnvesteerd. Sommige banken investeren nog altijd in fossiele brandstoffen, de wapenindustrie of bedrijven die bijdragen aan ontbossing. Duurzame ondernemers willen niet dat hun geld in dergelijke sectoren wordt belegd en zien hun geld liever stromen naar bijvoorbeeld de ontwikkeling van windmolenparken of elektrische auto’s die de CO2-druk helpen te beperken. Duurzame banken zullen ook zelf inzetten op ethische en groene projecten en hun winst gebruiken om maatschappelijke impact te genereren. Door bewust een bank te kiezen die aansluit bij jouw waarden, maak je indirect een positieve impact op de wereld.

Reken op een duurzame bank

Een van de eerste stappen om meer duurzaam te bankieren: overstappen naar een duurzame bank. Daarbij is het wel belangrijk om te kiezen voor een speler die meer biedt dan alleen duurzaamheid, maar die bijvoorbeeld ook een goede service en een goede app garandeert. Een goede duurzame bank is groen en eerlijk, maar biedt ook gewoon alles wat je van een moderne bank verwacht. Steeds meer traditionele banken zetten overigens in op maatschappelijke verantwoordelijkheid, ethisch bankieren en duurzaamheid. Een voorbeeld hiervan is BNP Paribas Fortis, de Belgische marktleider in verantwoorde en duurzame beleggingen. Ondernemers die hier een zakelijke rekening openen, kunnen rekenen op een bank die CO2-neutraal opereert en die steun verleent aan start-ups die rond hernieuwbare energie werken. De BNP Paribas Fortis Foundation speelt bovendien, samen met het Venture Philantropy Fund, een belangrijke rol in de strijd tegen uitsluiting.

Duurzaam betalen en investeren

Ook zelf kun je het een en ander doen om het bankieren te vergroenen. Denk bijvoorbeeld aan digitale betalingen in plaats van contante betalingen, hoewel de impact van contante betalingen ook niet mag worden overschat. Volgens de ECB staat het jaarlijkse gebruik van contant geld door één persoon – niet een onderneming – gelijk aan de uitstoot van een autorit van 8 kilometer. De ECB wil die impact bovendien verkleinen door bijvoorbeeld meer te focussen op het beter recyclen van biljetten en restproducten die ontstaan bij de productie ervan. Ook het vergroenen van briefgeldvervoer moet aan deze doelstelling bijdragen.

De impact van bijvoorbeeld duurzaam investeren is dan groter. Veel ondernemers houden vermogen aan binnen hun onderneming. Dit is op zich niet slecht, het is belangrijk om een buffer te hebben, maar slapend vermogen heeft natuurlijk geen impact. Door bewust te kiezen voor investeringen in duurzame fondsen, circulaire economie of sociale ondernemingen, zorg je ervoor dat jouw financiële middelen bijdragen aan een groenere toekomst.