De Nederlandse hotelsector blinkt niet bepaald uit in energiezuinigheid. CFP Green Buildings onderzocht in opdracht van ABN AMRO het energieverbruik van het Nederlandse hotelvastgoed. Uit dit onderzoek blijkt dat slechts een kwart van de grotere hotels (>50 kamers) beschikt over een energielabel C of hoger. ‘De hotelsector loopt hiermee duidelijk achter op andere sectoren’, zegt Stef Driessen, sector banker Leisure bij ABN AMRO.

Met relatief eenvoudige maatregelen met een terugverdientijd van minder dan vijf jaar kan het aantal hotels met dat label (of hoger) verdubbelen. Het is om meerdere redenen verstandig voor hotels om verduurzaming hoog op de agenda te zetten. Investeringen daarin verdienen zich niet alleen gemakkelijk terug, hotelgasten houden ook steeds bewuster rekening met duurzaamheidsaspecten bij de keuze van een hotel. Boekingsites versterken dat door steeds vaker expliciet te vermelden hoe duurzaam een hotel is. Ook in de slag om de zakelijke hotelgast wordt duurzaamheid steeds belangrijker. Ruim een derde van de werkgevers staat het personeel alleen toe te overnachten in hotels met een duurzaamheidslabel.

Daarnaast is de kans groot dat de wetgever strengere eisen gaat stellen aan hotels. In dat geval moeten hotels waarschijnlijk verplicht over ten minste energielabel C beschikken. Op lange termijn wordt dat vermoedelijk zelfs een verplicht energielabel A. Ook gemeentebesturen kunnen bijdragen aan een versnelde verduurzaming van de hotels in hun gemeente, bijvoorbeeld door de toeristenbelasting te verhogen voor hotelgasten die overnachten in een minder duurzaam hotel.