Het lijkt tegenwoordig wel of de ene crisis de andere opvolgt. Van een wereldwijde pandemie rollen we zo door naar een energiecrisis. Allemaal zaken om niet vrolijk van te worden. Toch brengen deze dingen ons ook weer nieuwe inzichten. Zo moesten we door lockdowns opeens allemaal thuiswerken, iets wat eigenlijk ook heel goed bleek te werken. Dit heeft tevens een beweging in gang gezet waardoor er allerlei technieken, bedrijven en programma’s zijn ontwikkeld die zich hierin hebben geprofessionaliseerd. Nu de pandemie voorbij lijkt, is de terugkeer naar kantoor deels weer begonnen. Maar om die andere crisis -die omtrent klimaat- te beperken is juist dat thuiswerken een heel goed idee. Als werkgever is het dan ook aan te raden om dit te stimuleren. Waarom remote werken duurzaam is? Lees snel verder.

Minder kilometers

Wanneer jij je werknemers een aantal dagen in de week thuis laat werken, hebben ze geen reisverkeer. Natuurlijk hebben we de sportievelingen die per fiets naar hun werk gaan, maar de meeste mensen pakken toch de auto. De rekensom is snel te maken wanneer dit een aantal dagen per week niet wordt gedaan, de besparing aan uitstoot is enorm én het aantal files neemt af. Een win-win situatie dus!

Minder kantoorruimte

We hebben in ons land een tekort aan ruimte, de huizencrisis lijkt ook nog niet voorbij. Kantoorruimte die niet gebruikt wordt om laten bouwen naar woningen is dan ook een mooie oplossing en tevens duurzaam. Dit is immers veel beter dan nóg meer huizen en gebouwen erbij bouwen. Door medewerkers thuis te laten werken, is er minder kantoorruimte nodig en kun jij dus verhuizen naar een kleinere ruimte.

Minder energie

Aanhakend op bovenstaande is het ook nog eens beter voor het gebruik. Denk aan minder energie en gas voor het op peil houden van de temperatuur in grote bedrijfsruimtes en extra spullen kopen zoals pc’s en facilitaire zaken. Deze spullen hebben mensen thuis toch, wanneer zij dit op kantoor allemaal dagelijks tegelijk gebruiken is een grote voorraad nodig. Onnodig dubbele spullen dus.

Pak je verantwoordelijkheid

Natuurlijk is het aan de werkgever ook wel de verantwoordelijkheid om goed thuis werken te kunnen laten uitvoeren. Denk hierbij aan het verschaffen van de juiste hardware aan ICT middelen maar ook aan ergonomisch verantwoord meubilair. Maar ook de online infrastructuur moet op orde zijn, tegenwoordig hoef je hier niet meer zelf op zoek naar de beste provider, maar kun je als bedrijf een zakelijke service provider voor ICT diensten inschakelen die alles voor je regelt en de beste aanbieders van dat moment weet te vinden.

Kortom, remote werken wordt vaak toegejuicht door de werknemer. Die vindt dit fijn en comfortabel. Maar het is ook voor de werkgever een voordeel, én ook nog eens een zeer duurzame keuze. Win-win-win situatie dus!