DLL, een wereldwijde aanbieder van asset gerelateerde financieringsoplossingen, is uitgeroepen tot winnaar van de ‘Alliance Trust Award for Circular Economy Investor’. Deze onderscheiding maakt deel uit van het Circulars Awards-programma 2016, georganiseerd door de Young Global Leaders van het World Economic Forum, in samenwerking met Accenture. De Circulars spreken hun erkenning uit voor personen en commerciële en maatschappelijke organisaties die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan het stimuleren van de principes van de circulaire economie. Bill Stephenson, CEO: “Deze onderscheiding is niet alleen een belangrijke mijlpaal voor ons bedrijf, maar ook een enorme eer. De prijs is een waardevolle stimulans om door te gaan met onze inspanningen om een bijdrage te leveren aan de circulaire economie en daarmee waarde te creëren voor onze partners, het milieu en ons bedrijf.”

De Circular Economy Investor Award wordt toegekend aan organisaties in de investeringssector die met financiële ondersteuning de circulaire economie helpen te realiseren. De circulaire economie is een nieuwe manier om de natuurlijke hulpbronnen van de aarde maximaal te benutten en draagt ertoe bij dat zakendoen een positieve invloed heeft op mensen en de planeet door milieu- en commerciële doelstellingen aan elkaar te koppelen.

DLL stimuleert de overgang naar circulaire bedrijfsmodellen door innovatieve en effectieve financieringsoplossingen aan te bieden die klanten in staat stellen bedrijfsmiddelen te gebruiken in plaats van in eigendom te hebben. De jury was zeer onder de indruk van de toewijding van DLL en van het feit dat DLL een sturende kracht is in de overgang naar een circulaire economie op basis van innovatieve financieringsoplossingen. Ook het feit dat DLL aan haar partners uitlegt waarom het belangrijk is om af te stappen van het lineaire model van ‘kopen, gebruiken, weggooien’ en het circulaire model van gebruik en hergebruik te omarmen, maakte indruk. Door middel van haar Life Cycle Asset Management (LCAM)programma, moedigt DLL haar klanten aan om de levensduur van bedrijfsmiddelen te verlengen via revisie en renovatie.

“We hadden deze onderscheiding nooit kunnen winnen zonder de inzet en diepgaande kennis van onze mensen, het LCAM-team, en de inspanningen en vindingrijkheid van onze partners”, zegt Rob van den Heuvel, Senior Vice President Global Asset Management bij DLL. “Bij DLL geloven we dat onze klanten dankzij innovatieve financiële oplossingen de uitdagingen van de circulaire economie kunnen aangaan. Het is fantastisch te zien dat steeds meer bedrijven inzien dat deze nieuwe manier van zakendoen niet alleen commercieel interessant is, maar ook nog eens duurzaam. Samen met onze partners belichten we de zakelijke mogelijkheden van het beheren en verhandelen van bedrijfsmiddelen die nog een tweede of derde levenscyclus meegaan, waarbij we revisie en renovatie actief stimuleren. Tot nu toe heeft DLL in verschillende industrieën 1.2 miljard euro geïnvesteerd in het financieren van een tweede levenscyclus.”

DLL, een volle dochteronderneming van de Rabobank Groep, biedt in negen industrieën LCAM-diensten aan: kantoortechnologie, industrie, gezondheidszorg, automotive, clean technology, bouw, transport, agri en food. DLL’s investeringen in bedrijfsmiddelen met een tweede levenscyclus namen toe van 1% in 2013 tot 5% in 2015 en verwacht wordt dat deze in 2020 goed zijn voor 20% van het portfolio van het bedrijf.
Om ervoor te zorgen dat steeds vaker gebruik wordt gemaakt van gereviseerde of gerenoveerde bedrijfsmiddelen, zijn financieringsoplossingen onmisbaar. Dankzij deze oplossingen hebben klanten de zekerheid dat dergelijke bedrijfsmiddelen zowel technisch als economisch goed zullen presteren. Dankzij DLL’s financiering van een tweede en derde levenscyclus kunnen haar partners de overstap maken van het verkopen van een bedrijfsmiddel naar het verkopen van een dienst, wat leidt tot een duurzamere diensteneconomie. In een dergelijke economie zijn fabrikanten en dealers beter in staat de levenscyclusprocessen van hun materialen en producten te beheren. Zo kunnen ze hun grondstoffen zo slim mogelijk inzetten en circulaire methoden ontwikkelen.

“Onze klanten kopen vandaag de dag liever een geavanceerde dienst dan een fysiek bedrijfsmiddel. Dit leidt tot een revolutionaire verschuiving naar een economie die meer op diensten is gebaseerd”, aldus Bill Stephenson, CEO van DLL. “Deze verschuiving wordt mogelijk gemaakt doordat dienstverlening steeds belangrijker wordt (servitization). DLL past daarom haar waarde propositie aan, van het financieren van bedrijfsmiddelen naar het leveren van oplossingen en diensten. In lijn met deze trend breidt DLL haar diensten uit en voorziet ze haar partners van gedetailleerde gegevens over bedrijfsmiddelen en marktinformatie, waarmee zij inzicht krijgen in het gebruik van bedrijfsmiddelen gedurende de complete levenscyclus. Op deze manier kunnen onze partners kosteneffectiever werken en hun procescyclussen efficiënter inrichten. Dit alles resulteert in hogere winsten, grotere klanttevredenheid en een veel positievere impact op het milieu.”

De Circular Economy Investor Award werd op 19 januari uitgereikt aan Carlo van Kemenade, COO van DLL, tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van het World Economic Forum in Davos. Voor meer informatie zie: www.thecirculars.org en zie het bericht over alle winnaars .