Bouwen met zeewater, voedsel redden uit de supermarkt of een plastic weg ontwikkelen zonder dat je werkgever je er opdracht voor gaf: de duurzaamste jonge koplopers van Nederland doen het. De lijst met de honderd meest inspirerende duurzame initiatieven is vrijdagavond 22 april bekendgemaakt tijdens de lancering van de DJ100 lijst 2016 op FabCity. Honderd jonge koplopers vormen het gezicht van de nieuwe generatie, die nú al impact maakt. 

De initiatieven in de lijst zijn erg divers. Waar Koen van Oostende (24) hennep weer op de kaart wil zetten, is Sandra Ronde (25) juist bezig om lokaal voedsel in Rotterdam mogelijk te maken en zorgt Aouatif Tawfik (32) dat Unilever positieve sociale impact heeft. Iedereen heeft zijn eigen expertise, maar samen hebben de honderd koplopers één ding gemeen: ze vinden dat het anders moet. Hun positieve impact op een duurzame wereld is ook de jury opgevallen en dit heeft hen een plek in de lijst opgeleverd. 

Inspirerende voorbeelden volgens de DJ100

Natuurlijk werden de DJ100’ers ook zélf geïnspireerd door verhalen van anderen uit de lijst. Opvallend was het project van Roeland Lelieveld (30), die zich met zijn onderneming Africa Wood Grow bezighoudt met het omvormen van geërodeerde grond in de droge tropen tot groene bossen. Ook Max van Deursen (20) die zich als student én VN jongerenvertegenwoordiger inzet voor duurzame ontwikkeling viel positief op. Freke van Nimwegen (29) heeft als young professional en medeoprichter van Instock al meer dan 90.000 kilo eten gered en runt een succesvol restaurant, toko én foodtruck, wat bij de DJ100’ers niet onbekend is gebleven. Ten slotte werd het verhaal van Eric Geboers door de DJ100 gewaardeerd: met The Salt Project gebruikt hij zout, een afvalstroom van het ontzilten van zeewater bij woestijngebieden, voor het bouwen van architectuur in woestijngebieden. 

Natuurlijk staat de lijst vol met nóg meer inspirerende jonge initiatieven, die allemaal een unieke positieve impact hebben. Vanaf vandaag zijn deze jonge koplopers met hun initiatieven te bekijken op de website van de DJ100. 

Bekijk de lijst van 2016

 

De organisatie

De Duurzame Jonge 100 wordt georganiseerd door SustainableMotion; een innovatief projectbureau voor de vragen van de toekomst. In samenwerking met de DJ100-partners Duurzaam Doen, OneWorld en Dutch krijgen de jonge koplopers meer mogelijkheden om hun impact te vergroten.

dj100