We maken ons steeds meer zorgen over het klimaat. Als we op deze manier doorgaan, zullen we ernstige schade aan de aarde toebrengen. Het betekent dat de aarde steeds meer op zal warmen, en we bijvoorbeeld steeds vaker te maken zullen krijgen met bosbranden of andere natuurrampen. In Nederland kan het als gevolg van de klimaatveranderingen ook steeds harder gaan regenen en meer gaan stormen. Om deze reden is het belangrijk zelf duurzamer te gaan leven en het klimaat te sparen. Dat kan onder meer door een creditcard af te nemen bij een duurzame creditcardmaatschappij. Want steeds meer financiële instellingen beseffen zich dat ze een rolmodel zijn en maatschappelijk verantwoord moeten ondernemen. Om die reden is het tegenwoordig mogelijk om te kiezen voor een duurzame creditcard.

Eisen duurzame creditcards

Een duurzame creditcard zorgt voor een betere wereld. Niet alleen voor het milieu en het klimaat, maar ook voor de mensen die op deze planeet wonen. Zo zijn er steeds meer aanbieders van creditcards die ervoor zorgen dat hun geld niet terecht komt bij de wapenindustrie of bij kinderarbeid. Er zijn verschillende creditcard projecten die ervoor zorgen dat er eerlijke handel wordt gedreven, dat er eerlijk met mensen wordt omgegaan en dat bijvoorbeeld de zorg en welzijn in de wereld wordt verbeterd.

Met een duurzame creditcard is het mogelijk iets goeds te doen voor deze wereld. Deze ‘groene creditcards’ zorgen ervoor dat je duurzaam en met een zuiver geweten je uitgaven kunt doen, en iets terug kunt geven aan de wereld. Denk bijvoorbeeld aan het planten van nieuwe bomen of het investeren in duurzame energie. Op www.creditcardvergelijken.nl vind je een overzicht van de verschillende duurzame creditcards die er te krijgen zijn. In dit artikel helpen we je alvast op weg met een aantal goede voorbeelden van dit soort creditcards.

ASN Visa Card

Er zijn verschillende duurzame creditcardopties in Nederland. Eén van de duurzaamste creditcards komt dan ook van een bekende duurzame bank. De ASN Visa Card wordt uitgegeven door ASN, die zich al jaren sterk maakt voor een betere wereld. Deze duurzame creditcard is alleen voor klanten van ASN beschikbaar. De kaart kost 26 euro per jaar en de eerste drie maanden kun je er gratis gebruik van maken.

Goed om te weten: de ASN Visa Card is volledig PVC-vrij. En bij iedere aankoop die je doet, wordt een deel van de transactiekosten uitgekeerd als donatie aan duurzame projecten. Bijvoorbeeld om wapenhandel of kinderhandel in derdewereldlanden tegen te gaan. Met de ASN Visa Card richt je je op drie belangrijke onderwerpen: mensenrechten, klimaat en biodiversiteit. ASN heeft zijn eigen stichting en is partner van verschillende goede doelen. Uiteraard kun je met deze Visa Card ook rekenen op alle normale voordelen die een creditcard toch al heeft, zoals achteraf betalen, en de mogelijkheid om te storneren in geval van een frauduleuze afboeking.

Visa World Panda Card

De Visa World Panda Card is van plastic, en heeft een panda en het logo van het Wereld Natuur Fonds op de kaart staan. Deze kaart kost 36,50 euro op jaarbasis en het eerste jaar is gratis. Met de aanschaf van deze kaart steun je het Wereld Natuur Fonds, zonder dat je daar lid van hoeft te zijn. Bovendien kun je rekenen op een aankoopverzekering van 180 dagen voor verlies, diefstal en beschadiging. Uiteraard is het ook mogelijk om extra verzekeringen zoals een aanvullende reisverzekering of bagageverzekering af te sluiten. Een deel van de transacties gaat naar het Wereld Natuur Fonds, dat zich inzet voor een groenere planeet en het voorkomen van het uitsterven van bedreigde diersoorten. Voor dierenliefhebbers is de Visa World Panda Card dan ook de meeste interessante duurzame creditcard in dit rijtje.

Bunq Green Card

De Bunq Green Card is niet helemaal een creditcard, want dit is een ‘prepaid creditcard’. Dat betekent dat je geen krediet krijgt, maar dat je zelf eerst geld op de creditcard moet zetten. De prepaid creditcard van Bunq wordt uitgegeven door Mastercard. Mastercard is zich bewust van het feit dat maatschappelijk verantwoord ondernemen belangrijk is, en is daarom druk bezig met verduurzamen. De kaart is ook iets duurder dan de vergelijkbare creditcards van ASN, Visa of American Express. Je betaalt voor de kaart 17,99 euro per maand.

Daarvoor krijg je wel wereldwijde dekking en de kaart is bovendien gemaakt van roestvrij staal. Er is geen plastic werkt in deze kaart. Iedere keer als je 100 euro of meer uitgeeft, plant Bunq daarvoor een boom terug. Bunq is zelf ook druk bezig met verduurzaming. Zo compenseert de bank de eigen CO2-uitstoot en wil het bedrijf binnen een paar jaar CO2-neutraal zijn. De bank financiert verschillende duurzame projecten, zoals bijvoorbeeld bosbehoud in diverse landen.

American Express Green Card

De American Express Green Card is de vierde optie voor wie op zoek is naar een duurzame creditcard. Met deze kaart is het mogelijk duurzamer aankopen te doen. Dat gaat aan de hand van een spaarpuntenplan. Je kunt deze spaarpunten vervolgens uitgeven aan een goed doel zoals Orange Babies of het Brooke Hospital. Er wordt dus geen automatische donatie gedaan, maar je kunt zelf steeds een goed doel kiezen. Zo kun je meerdere goede doelen helpen met je aankopen. Deze creditcard kost je 85 euro per jaar. Daarmee is deze optie dus wat meer aan de prijs, dan de eerdergenoemde ASN Visa Card en de Visa World Panda Card.

Wat is voor jou de juiste duurzame creditcard?

Welke duurzame creditcard voor jou het meest geschikt is, hangt helemaal af van je persoonlijke wensen en eisen. Wil je in hele specifieke duurzame projecten investeren, dan is het goed om uit te zoeken waar de maatschappij achter de creditcard precies in investeert. Is bosbouw en/of C02-uitstoot bijvoorbeeld een speerpunt voor jou? Dan is de Bunq Green Card de juiste keuze. Ben je een dierenliefhebber, en wellicht zelfs al lid van het Wereld Natuur Fonds, dan is de Visa World Panda Card heel geschikt om aan te schaffen.

Is het voor jou belangrijk dat je creditcard duurzaam is, maar maakt het je verder niet heel veel uit in welke duurzame projecten de creditcardmaatschappij investeert? In dat geval zijn de jaarlijkse kosten van de creditcard misschien wel het belangrijkste bij het maken van je keuze. In dit rijtje is de ASN Visa Card met 26 euro per jaar de goedkoopste creditcard. Gevolgd door de Visa World Panda Card, die slechts 10,50 euro per jaar duurder is.