Op donderdag 24 juni is de 21e editie van de MT500, het jaarlijkse onderzoek naar de reputatie van de grootste Nederlandse bedrijven, gepubliceerd. Staatsbosbeheer, Triodos Bank en Vesteda vormen de top 3 in de ranking op het gebied van duurzaamheid.

Dit is de top 25 uit de MT500 van de meest duurzame bedrijven, volgens zakelijke beslissers:

1 Staatsbosbeheer
2 Triodos Bank
3 Vesteda
4 Koopman International
5 De Alliantie
6 Smurfit Kappa Parenco
7 Rabobank
8 ASML
9 ANWB
10 Koninklijke BAM Groep
11 KPN
12 ALD Automotive
13 Enexis
14 Van Benthem & Keulen
15 De Efteling
16 Ikea
17 Heijmans
18 La Place
19 Holland & Barrett
20 Open Universiteit
21 a.s.r. Nederland
22 Coca-Cola Nederland
23 Nederlandse Spoorwegen
24 ABN Amro
25 Greenchoice

De MT500 is het jaarlijkse verslag van een onderzoek naar de reputatie van Nederlandse bedrijven onder managers, beslissers en leidinggevenden. Het onderzoek werd dit jaar voor de 21e keer uitgevoerd. Het Amsterdam Centre for Business Innovation van de Amsterdam Business School (Universiteit van Amsterdam) was verantwoordelijk voor de opzet en uitvoering van het onderzoek. Het aantal respondenten bedroeg 4.662.

Kenmerkend voor de aanpak van de MT500 is de peer-to-peer-beoordeling: respondenten vellen een oordeel over bedrijven die in hun eigen branche actief zijn. Dit vanuit het idee dat je beter kunt oordelen over een bedrijf dat in dezelfde industrie opereert dan over een bedrijf uit een branche die verder van je af staat. Respondenten werd gevraagd om hun top 3 van meest bewonderde bedrijven aan te wijzen. Deze top 3 beoordeelden zij vervolgens nog op vijf aspecten: klantgerichtheid, productleiderschap en de kwaliteit van de uitvoering (conform het model van Treacy en Wiersema), goed werkgeverschap en duurzaamheid. Dit laatste aspect werd in 2020 voor de eerste maal als zodanig meegenomen in het onderzoek. De ranking in de MT500 en de sublijsten is op basis van al deze scores berekend.