Duurzaamheid heeft steeds meer invloed op de primaire bedrijfsprocessen van een organisatie en vloeit tot in de haarvaten van bijna iedere afdeling. Dat heeft ook gevolgen voor het takenpakket van een controller. Toenemende wet- en regelgeving vanuit Brussel versnelt deze veranderende rol alleen maar meer. Wat verandert er? En hoe speelt u hier als controller optimaal op in? Een moderne controller moet steeds meer aanspraak kunnen maken op kennis en kunde over duurzaamheid. Didi Hoezen, directeur van adviesbureau 2BHonest, schreef voor Controllers Magazine een artikel over de aanvullende rollen die van toegevoegde waarde kunnen zijn voor iedere controller.

Ze gaat hierbij onder meer in op:

  • Wet- en regelgeving
    Eén van de belangrijkste verordeningen die het handelen van financiële marktpartijen rechtstreeks beïnvloedt, maar ook gevolgen heeft voor bedrijven, is het EU Action Plan on Sustainable Finance. Vanuit het Sustainable Finance Action Plan zijn verschillende wetgevingsinitiatieven ontstaan waarin de taxonomie een belangrijke rol speelt. Taxonomie is een classificatiesysteem om te bepalen welke economische activiteiten daadwerkelijk als duurzaam mogen worden aangemerkt.
  • Duurzaamheidsrichtlijnen
    Naast wet- en regelgeving zijn er ook steeds meer richtlijnen en benchmarks waaraan bedrijven zich committeren om duurzaamheid en transparantie hierover, verder te stimuleren.
  • Duurzaamheidsbenchmarks en -ratings
    Ook zijn er verschillende duurzame benchmarks en -ratings waar steeds meer bedrijven zich aan committeren

Lees het volledige artikel