Desso, een vooraanstaande fabrikant van tapijten en sportveldbekleding (onderdeel van Tarkett) staat voor het tweede achtereenvolgende jaar op de shortlist voor de BusinessGreen Leaders Awards 2015. De awards worden georganiseerd door BusinessGreen.com, de toonaangevende Engelse website voor groene economie.

De BusinessGreen Leaders Awards worden voor de vijfde keer op rij uitgereikt aan toonaangevende bedrijven, executives, ondernemers, investeerders en voorstanders van de groene economie. Deze awards benadrukken de manier waarop zij de opkomst van nieuwe, innovatieve en duurzame bedrijfsmodellen en technologieën aansturen.

Desso is genomineerd in de categorie afval en recycling dankzij de innovatieve ontwikkeling van een nieuwe Cradle to Cradle®-materiaalstroom, ter ondersteuning van de niet aflatende inzet die het bedrijf toont voor de circulaire economie.

In een samenwerkingsverband met Nederlandse drinkwaterbedrijven ontwikkelde Desso een duurzamer alternatief voor het aanschaffen van calciumcarbonaat (kalk), een stof die als stabilisator in de tapijttegels van het bedrijf wordt gebruikt. Bij de productie van drinkwater blijft veel calciumcarbonaat achter nadat het grondwater is onthard (een noodzakelijke stap voor het produceren van geschikt drinkwater). De uitdaging was een manier te ontwikkelen om dit materiaal geschikt te maken voor verwerking door Desso. In samenwerking met Reststoffenunie, een initiatief van de Nederlandse drinkwaterbedrijven, heeft Desso een innovatieve manier gevonden voor het upcyclen van bewerkt calciumcarbonaat in tapijttegels. De nominatie voor de prijs laat zien hoe Desso nu gebruik weet te maken van de reststof van achterblijvend calciumcarbonaat bij lokale waterbedrijven en deze niet meer hoeft te kopen van mijnbedrijven in Frankrijk.

Roland Jonkhoff, Managing Director bij Desso, licht toe: “Het doet ons uiteraard goed dat onze inspanningen voor de ontwikkeling van veilige Cradle to Cradle®-materiaalstromen nu op deze manier erkenning krijgen. Het laat de kracht zien van innovatie en samenwerking tussen diverse industrieën, om het pad te effenen voor betere en duurzamere supply chains en producten.”

Desso is de eerste tapijtfabrikant ter wereld die gebruikmaakt van geupcycled calciumcarbonaat en denkt uiteindelijk maar liefst 20 miljoen kilo kalk per jaar af te gaan nemen.  In het eerste jaar alleen al zal het bedrijf 10 tot 12 miljoen kilo via deze route ontvangen – meer dan de helft van de totale benodigde hoeveelheid.

De finalisten voor de BusinessGreen Leaders Awards worden op 1 juli in London bekendgemaakt (http://events.businessgreen.com/leadersawards/static/home).