Zes circulaire startups zijn geselecteerd voor het programma Circular Factory van BlueCity en Tekkoo: Bakkersgrondstof, Biophilica, BlueBlocks, Fairm, MaGie Creations en Nature’s Principles. Het komende jaar gaan deze startups aan de slag met de voorbereiding op hun eigen circulaire fabriek.

Circular Factory

Nederland streeft naar een circulaire economie in 2050: een afvalvrije economie die zoveel mogelijk draait op duurzame en hernieuwbare grondstoffen, waarbij producten en grondstoffen worden hergebruikt. Dit vereist het opschalen van de circulaire ideeën die we al hebben en het bouwen van een nieuwe verwerkende industrie. Op dit moment lopen veel startups vast voor het punt dat ze een eerste fabriek kunnen bouwen. Daarom startten BlueCity en Tekkoo Circular Factory: Circular Factory is een ondersteunend start-to-scale-up programma, gericht op de fase van prototype op labschaal naar productie in een echte fabriek. From prototype, to plant. In het intensieve, 12-maanden durende traject gaan de zes deelnemers aan de slag met het voorbereiden van het neerzetten van hun eigen circulaire fabriek. Op basis van waar elke startup nu staat, bouwen BlueCity, Tekkoo, Renewi, Stichting Ondernemersbelangen Rotterdam, Gemeente Rotterdam en Invest-NL een ecosysteem van partners, facilitators en experts op rond de startups. Met dit netwerk gaan ze aan de slag om hun droom een realiteit te maken: hun eigen circulaire fabriek bouwen. Met productie op grote schaal wordt namelijk pas echt maatschappelijke impact gemaakt.

Sabine Biesheuvel, mede-oprichter van BlueCity, en Lindy Hensen, oprichter van Tekkoo en PeelPioneers, beide initiatiefnemer van Circular Factory: “We signaleerden dat te weinig startups in ons ecosysteem opschaalden en vinden dat zonde. Prachtig dat we nu deze 6 startups kunnen gaan helpen met pragmatische kennis en kunde om zo snel mogelijk een eerste fabriek te realiseren!”

De gekozen deelnemers

In mei konden geïnteresseerde startups zich inschrijven voor Circular Factory. Uit de meer dan 25 aanmeldingen zijn zes deelnemers aan Circular Factory geselecteerd door een expertpanel, in willekeurige volgorde:

Bakkersgrondstof, geleid door drie gepassioneerde bakkers die overtollig brood bij bakkerijen ophalen en opnieuw verwerken tot een smaakvol broodmeel, met als doel om de cirkel te sluiten voor de 130.000 broden die dagelijks bij Nederlandse bakkerijen op de plank blijven liggen.

Biophilica is een startup die een alternatief voor leer maakt van groenafval. Het materiaal is composteerbaar, recyclebaar en lokaal gemaakt, en kan gebruikt worden voor onder andere schoenen, tassen en horlogebandjes.

BlueBlocks ontwikkelt biomaterialen, voornamelijk van zeewier. Hun belangrijkste product is SeaWood, een bouwplaat gemaakt van bruin zeewier. Dit 100% natuurlijke, composteerbare en chemicaliën vrije plaatmateriaal kan worden gebruikt als bouwmateriaal, voor interieurproducten en akoestische wandpanelen.

Fairm gebruikt fermentatie met een schimmel om van lokale lignocellulose biomassa bouwmaterialen te maken. Dit ‘Fairm Foam’ is een natuurlijk alternatief voor (schuim)isolatie in de bouw.

MaGie Creations werkt met biergraan, een vezel- en eitwitrijke gerstfractie die overblijft na het brouwen van bier. Deze reststroom upcyclen ze tot een ingrediënt dat weer voor voedselproductie gebruikt kan worden: PowerFlour.

Nature’s Principles is bezig met het opschalen van een nieuw L-melkzuurproductieproces, waardoor een duurzamere en kosteneffectievere productie van melkzuur mogelijk wordt. Melkzuur wordt gebruikt in onder andere reinigingsformuleringen en voedselconservering. Als grondstof voor dit proces wordt een reststroom van Europese suikerbieten gebruikt.

Vervolg – Matchmaking

In de zomermaanden werken de startups aan het duidelijk krijgen van hun vraagstukken en probleemstellingen om hun circulaire fabriek van de grond te krijgen. Tijdens het Pitch & Plug Event in BlueCity op dinsdag 20 september presenteren zij hun hulpvragen en vraagstukken aan een netwerk van mogelijke financiers, facilitators, partners en experts. Op dit evenement smeden we een tailor made ecosysteem rondom Bakkersgrondstof, Biophilica, BlueBlocks, Fairm, MaGie Creations en Nature’s Principles. De zeven maanden hierna staan in het teken van de ontwikkeling van de circulaire fabriek voorbereiden, met peer-to-peer sessies, expert-sessies en het schrijven van het businessplan voor de fabriek. In mei 2023 presenteren de (nu nog) startups hun plannen en heffen we het glas op het succesvol opschalen en openen van zes nieuwe circulaire fabrieken.