In 2020 zoekt het Versnellingshuis Nederland Circulair! in samenwerking met het programma ‘Nederland Circulair in 2050’ van de Rijksoverheid voor de derde keer iconische circulaire projecten: innovatieve projecten en producten van ondernemingen, overheden én burgerinitiatieven die tot de verbeelding spreken en laten zien wat een circulaire economie kan betekenen voor Nederland. Wie ontvangen dé Circular Awards 2020?

In 2020 worden er drie uitreikingen georganiseerd: één voor bedrijven (Circular Award Business) en één voor (semi-)publieke instellingen (Circular Award Public). Daarnaast gaan we in 2020 op zoek naar circulaire burgerinitiatieven die kans maken op een Eervolle Vermelding.

Voor het beoordelen van inschrijvingen hanteren de jury’s vier criteria: circulariteit, schaal, samenwerking en businessmodel.

Procedure

Welke procedure leidt tot de verkiezing van de Circular Awards 2019?

  • In aanmerking: Zowel projecten, producten, diensten als gehele organisaties komen in aanmerking.
  • Aanmelding: Initiatiefnemers en medewerkers kunnen online het aanmeldformulier invullen. Alle aanmeldingen zijn namens het Versnellingshuis Nederland Circulair! in beheer van Mark Beumer (Het Groene Brein) en Irene Samwel (MVO Nederland).
  • Inschrijftermijn: De inschrijving is geopend van 7 oktober 2019 tot en met 10 januari 2020.
  • Vakjury’s: Een vakjury onder leiding van prof. dr. Louise Vet (NIOO-KNAW) evalueert de inzendingen voor de Circular Award Business. Een vakjury onder leiding van prof. dr. Jacqueline Cramer (Universiteit Utrecht) evalueert de inzendingen voor de Circular Award Public en de Eervolle Vermelding Burgerinitiatieven.
  • Besluitvorming: Het Versnellingshuis Nederland Circulair! maakt een voorselectie van ongeveer 15 inzendingen per categorie. Voor de Circular Award Business en de Circular Award Public kiezen de twee vakjury’s op basis van de vier criteria uit deze voorselectie de drie beste inzendingen per categorie. Deze zes finalisten (drie voor de Circular Award Business en drie voor de Circular Award Public) mogen pitchen op de jaarlijkse Nationale Conferentie Circulaire Economie van het Rijksbrede Programma Circulaire Economie op 13 februari 2020 (datum onder voorbehoud). De vakjury’s kiezen samen met het publiek één totaalwinnaar van de Circular Award Business en één totaalwinnaar voor de Circular Award Public. Voor de Eervolle Vermelding Burgerinitiatieven is geen finale met pitches. De betreffende vakjury kiest één of enkele initiatieven die op de Nationale Conferentie Circulaire Economie een onderscheiding ontvangen.
  • Prijs: De hoofdprijs bestaat primair uit eer en exposure. De winnaars van de Circular Award Business en Circular Award Public mogen een jaar lang een unieke, circulaire trofee in huis voeren. De prijzen worden uitgereikt tijdens de jaarlijkse Nationale Conferentie Circulaire Economie van het Rijksbrede Programma Circulaire Economie op 13 februari 2020.

Meer informatie/inschrijven