“Duurzaamheid sluit goed aan bij ons bedrijfsconcept om producten van hoge kwaliteit aan te bieden voor lage prijzen. Wij creëren meer met minder en kiezen onze materialen zorgvuldig. Wat goed is voor mensen en voor de planeet is op de lange termijn ook goed voor IKEA”, aldus Mikael Ohlsson, President en CEO van de IKEA Group.

Hoger niveau
“Door producten aan te bieden die minder water en energie verbruiken en afval verminderen, stellen we miljoenen mensen in staat om thuis te besparen op tijd en geld. Binnen onze eigen werkzaamheden blijven we investeren in duurzame energie en het verantwoord gebruik van grondstoffen. Met onze nieuwe People & Planet Positive strategie pushen we onszelf om dit naar een nog hoger niveau te tillen”, zegt Steve Howard, Chief Sustainability Officer, IKEA Group.

Duurzaamheidsverslag
Het duurzaamheidsverslag FY12 laat sterkte vooruitgang zien op het gebied van duurzame energie, hout en katoen. Zo had IKEA aan het einde van FY12 250.000 zonnepanelen en 83 windmolens in gebruik. Al het hout is afkomstig van leveranciers die voldoen aan de eisen die IKEA stelt op het gebied van bosbeheer. Het hout dat afkomstig is van FSC-gecertificeerde bossen steeg van 16,2 procent in FY11 naar 22,6 procent in FY12. Verder heeft IKEA 1.9 miljoen euro geïnvesteerd in projecten voor duurzame katoenteelt, hiermee worden meer dan 100.000 katoenboeren bereikt. Daarnaast heeft IKEA veel nieuwe duurzame producten gelanceerd die klanten in staat stellen om energie en water te besparen. Ten slotte zijn de donaties aan de IKEA Foundation gestegen naar 83 miljoen euro in 2012 tegenover 65 miljoen euro in 2011.