Jonge ondernemers met een (idee voor een) bedrijf met een duurzaam business model kunnen dit jaar voor het eerst meedingen naar een nieuwe ondernemers-prijs: de JGO (Jonge Groene Ondernemer). De JGO is een initiatief van ondernemersvereniging De Groene Zaak, die jonge ondernemers met een duurzame visie extra wil gaan stimuleren de toekomst van Nederland vorm te geven. 

Tot eind mei kunnen jonge groene ondernemers tot 32 jaar hun (idee voor een) duurzaam bedrijf aanmelden bij De Groene Zaak. Voorzitter van de jury is Marga Hoek (directeur De Groene Zaak, voorzitter Het Groene Brein), andere leden zijn: Volkert Engelsman (CEO Eosta), Lynn Zebeda (co-founder Dr. Monk) en Jan Rotmans (hoogleraar EUR). De jury zal een top-5 én een winnaar vaststellen. Deze worden bekend gemaakt op donderdagavond 4 juni tijdens het seminar “Leiders van de Toekomst” op landgoed Op Hodenpijl te Schipluiden. De Jonge Groene Ondernemer 2015 wordt hier onthuld. De Groene Zaak wil een duurzame economie versnellen en de bedrijven van de economie van morgen ondersteunen. Jonge ondernemers zijn per definitie dé ondernemers van de toekomst.

Ben jij een jonge groene ondernemer of ken je iemand? Aanmelden voor de ondernemersprijs kan hier. De aanmeldingen worden onder meer beoordeeld op het duurzame businessmodel, het toepassen van principes van de ‘nieuwe economie’ en op innovativiteit. Daarnaast worden de indieners ook zelf beoordeeld op leiderschapskenmerken uit het boek ‘Leidraad voor Inspirerend Leiderschap’, dat eind 2014 verscheen (bijvoorbeeld visie, moed, authenticiteit, anderen verrijken, zorgen voor zingeving, verbindingskracht en zelfleiderschap). Het boek is geschreven door Jeroom Remmers (projectmanager van De Groene Zaak), Hugo Hollander (EY) en Don Gerritsen (VBDO). Zij adviseren de jury.

Een jaar gratis coaching

De jonge ondernemers die eindigen in de top-5 zullen door De Groene Zaak actief worden gekoppeld aan partners van De Groene Zaak die in dezelfde branche of sector actief zijn. De winnaar wordt vervolgens gedurende een jaar gratis gecoacht bij het uitwerken van zijn/haar idee of bij het (verder) opschalen van het bedrijf. Dit gebeurt door De Groene Zaak en/of partners. Daarnaast mag de winnaar naar keuze deelnemen aan de training ‘Leiders van de Toekomst’ met twee personen (waarde € 1.190,-). De top-5 winnaars mogen 1 dagdeel van deze training gratis volgen en gratis naar het seminar met diner op 4 juni, met partner. De 5 winnaars krijgen aandacht in de media.

Keynote speakers bij de prijsuitreiking op 4 juni zijn Ruud Koornstra (CEO Tendris), Volkert Engelsman (CEO Eosta), Marga Hoek (directeur De Groene Zaak), Dien de Boer-Kruyt (commissaris Allianz NL, Sara Lee/Douwe Egberts, voorzitter RvT Greenpeace Nederland), alsmede Jeroom Remmers.