Clean Climber is in 2021 gestart om samen met boulderketen Monk, textielinzamelaar Sympany, schoenmakerij Stultiens en sportmattenproducent Stockz klimschoenen circulairder te maken. In februari 2022 zijn ze losgebarsten met de grootste inzamelactie van versleten klimschoenen ooit in Nederland. En zover zij weten ook de grootste in de wereld. De klimsport heeft een duidelijk antwoord gegeven: ‘wij willen circulaire klimschoenen’.

Het is gelukt

De eerste sportmat, gemaakt van gerecycled klimschoenrubber en gerecycled autobandrubber, is een feit. De eerste halters hebben er bij Monk Rotterdam al een zachte landing gekregen. Naast recycling van versleten klimschoenen is de reparatie van klimschoenen ook gegroeid, niet alleen voor klimmers maar ook de eerste huurschoenen hebben een reparatie ondergaan om zodoende hun levensduur te verlengen.

Succesvolle keten

Deze keten van bedrijven zullen de klimschoenen blijven repareren en recyclen, met geplande uitbreiding binnen en buiten Nederland. Deze groep gedreven ondernemers in ons kleine landje heeft dit maar mooi voor elkaar gekregen met ondersteuning via de Circulaire Ketenprojectensubsidie. Op 29 april 2022 vindt de onthulling plaats van deze eerste sportvloer van je oude klimgympen bij Monk Rotterdam.