Wat begon als een spontane Twitter-actie werd op 3 september 2013 werkelijkheid: de zoektocht naar 100 duurzame jonge rolmodellen van Nederland ging van start. Een maand later waren er al meer dan 300 nominaties binnen en vanavond, 15 november, wordt dé lijst van 100 jonge mensen die een verschil maken in duurzaamheid in Nederland gelanceerd tijdens een groot evenement in Amsterdam. Wat de bedenkers van de lijst betreft is de zoektocht meer dan geslaagd. Voor 2013 althans, want de vier jonge twintigers kijken nu al uit naar de editie van 2014.
 
100 duurzame jonge rolmodellen
Wat valt op als we de lijst bekijken? Zonder twijfel de mentaliteit van aanpakken: ‘dan doe ik het zelf wel’, komt herhaaldelijk terug in de verhalen van de genomineerden. De jonge generatie wacht niet op duurzame verandering maar neemt zelf het heft in handen.
 
Zo startte Faranak Mirjalili een succesvolle vintage modeshop en werkt ze met haar eigen labelsysteem aan de verduurzaming van de kledingindustrie, ontwerpt Marjan van Aubel energie-opwekkend servies en bedacht Boyan Slat een innovatieve oplossing om plastic uit de oceanen te vissen. Ook zijn er jonge mensen die duurzame verandering realiseren in het bedrijfsleven, zoals Paulette van Ommen, bij EY verantwoordelijk voor het duurzaamheidsbeleid, Joost Notenboom, een KPMG consultant met een missie de watercrisis op de agenda te krijgen door de wereld rond te fietsen, en Adrian de Groot Ruiz, die zich inzet om de werkelijke kosten van milieu- en maatschappelijke impact te verwerken in de productprijzen van grote bedrijven.
 
Opvallend zijn daarnaast de grenzeloze ambities van de jonge ondernemers op de lijst, zoals Diederick Theunissen  die met DigiAdress de Post NL van de digitale wereld wil worden, Lisanne van Zwol die met Kromkrommer strijdt om gekke groentes – groente die vanwege hun vorm, kleur, grootte of overproductie worden weggegooid – weer op ons bord te krijgen, en Rob Haenen die met Floow2 een wereldwijd platform startte voor het huren en verhuren van bedrijfsmateriaal. Opvallend is ook de naam van Faiza Oulahsen: als campagneleider op het Greenpeace schip de Artic Sunrise streed zij voor het behoud van de Noordpool. Sinds 19 september zit Faiza gevangen in een Russische cel.
 
Alle koplopers zijn te vinden op de website:http://dj100.nl/lijst/

 

Duurzame Jonge 100
De DJ100 zocht vanaf 3 september tot en met 10 oktober via social media naar de meest innovatieve en inspirerende jonge mensen op het gebied van duurzaamheid in Nederland. Geïnteresseerden konden zichzelf, of iemand anders, nomineren, hetgeen een overweldigend aantal van 312 namen opleverde. Na een voorselectie kwam de jury van jonge en oudere deskundigen als Marjan Minnesma (Urgenda), Willemijn Verloop (Social Enterprise NL) en Aart van Veller (Cool Endeavour), tot een uiteindelijke selectie van 100 duurzame jonge koplopers. De lijst is nadrukkelijk geen ranking. Dit vinden de initiatiefnemers niet passen bij de manier van denken van de jonge generatie die gebaseerd is op waarden als samenwerking en verbinding. Alle genomineerden worden van harte uitgenodigd betrokken te blijven bij het verdere verloop van DJ100 zodat het uiteindelijk een groot netwerk wordt waar iedereen samen kan komen, waar we kunnen discussiëren en inspireren, en elkaar aansporen en motiveren om het duurzame verschil te blijven maken.