De E-I Consulting Group is een samenwerkingsverband van vooraanstaande Europese adviesbureaus, die binnen hun nationale markt leidend zijn. Berenschot is de Benelux-partner binnen dit netwerk, dat al ruim twintig jaar bestaat. Volgens de aangesloten bureaus wordt maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo) binnen Europa steeds belangrijker. Het boeken van zakelijk succes gaat voor een groeiend aantal bedrijven en organisaties hand in hand met allerlei vormen van mvo. De Europese award kan deze ontwikkeling stimuleren en is mede bedoeld om best practices en innovaties op het gebied van mvo uit te wisselen.

Een internationale jury onder leiding van EU-commissaris Vladimir Spidla koos Danone uit 21 genomineerden. Dat gebeurde tijdens een congres van de E-I Consulting Group in Praag. Volgens de jury liet Danone het meest overtuigend zien hoe een gedegen strategie op het gebied van Corporate Responsibility binnen alle businessunits positief doorwerkt. De specifieke elementen die Danone onderscheidden van de andere inzendingen, waren onder andere de positie die het bedrijf inneemt ten opzichte van het produceren van gezonde producten, de doelstelling CO2-neutraal te zijn, die het bedrijf voor zijn vijf belangrijkste merken heeft gesteld, het formuleren van mvo-doelstellingen voor managers, het delen van best practices, de ontwikkeling van ‘sociale ondernemingen’ in ontwikkelingslanden en het zelfevaluatieprogramma voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. Danone heeft wereldwijd ruim 75.000 medewerkers in dienst, met een omzet van € 12.776 miljard (2007). Het concern is wereldmarktleider voor verse zuivelproducten, nummer 2 op het gebied van flessenwater en babyvoeding en nummer 3 als het gaat om medische voeding.

Ook de Nederlandse genomineerden kregen lof toegezwaaid. Het Martini Ziekenhuis in Groningen vanwege zijn flexibel, innovatief en duurzaam gebouw dat in te richten is naar de nieuwste inzichten omtrent pati├źntenzorg. En voor TNT spitste de lof zich toe op de ultieme transparantie intern en richting stakeholders over de vervuiling die het als transportbedrijf veroorzaakt en de genomen maatregelen hiertegen. Verder prees de jury het uitdragen van CR in de keten, het doen van groene investeringen en de innovatieve technieken die TNT hanteert met betrekking tot schoon transport en alternatieve vervoersmiddelen. Coco-Mat, een wereldwijd opererend Grieks bedrijf in matrassen uit natuurlijke materialen, kreeg een eervolle vermelding.