Het gaat om tachtig productgroepen: van kantoormeubelen tot automatisering, van bouw tot schoonmaak. SenterNovem stelt deze criteria vast en ondersteunt in opdracht van de overheid initiatieven die duurzaamheid stimuleren.

Inmiddels zijn de duurzaamheidcriteria voor onder meer schoonmaak vastgesteld en wordt er gewerkt aan de proef met de implementatie van duurzaam inkopen. Dit zijn de eisen:

Waar dit schoonmaaktechnisch en hygiënisch verantwoord is, wordt schoongemaakt met microvezeldoekjes zonder gebruik van een schoonmaakmiddel.
Voor het reinigen van linoleumvloeren wordt gebruikgemaakt van de droge methode/stofwissen in plaats van dweilen.
Voor het verdunnen van schoonmaakproducten tot de gebruiksoplossing wordt gebruikgemaakt van doseersystemen (doseerstation, doseerapparaat of doseerpatroon).
Voor de schoonmaakmiddelen worden navulbare flacons gebruikt. Deze worden nagevuld uit grootverpakkingen, zoals jerrycans of cubitainers.
Minimaal 25% van het totale volume van de gebruikte allesreinigers, sanitairreinigers, hand- en machineafwasmiddelen voldoet aan de laatst geldende versie van de eisen van minimaal het Europees Ecolabel of Nordic Swan of gelijkwaardig.
Het schoonmaakbedrijf beschikt over een kwaliteitssysteem ten behoeve van milieubeheer dat voldoet aan ISO 14001 of gelijkwaardig.
Het schoonmaakbedrijf draagt zorg voor een opleiding, training en/of instructie van het leidinggevende en uitvoerende schoonmaakpersoneel, waarin aandacht wordt besteed aan het minimaliseren van de milieubelasting van schoonmaakactiviteiten in bedrijfskantoren.