Cradle to Cradle (C2C) gaat over het ontwerpen en produceren van producten op een duurzame manier, waarin het afval ofwel in de biologische afvalketen terechtkomt en als organisch voedsel dient, ofwel in de technosfeer terugkomt en wordt hergebruikt voor hoogwaardige producten. Petra Thissen van ABN Amro Corporate Clients Amsterdam zegt: “Wij zijn van mening dat duurzaam ondernemen steeds belangrijker wordt en kan bijdragen aan de winstgevendheid van een onderneming. De beste lange termijn investering is die in een duurzame toekomst. Wij organiseren bijeenkomsten om ondernemers op de hoogte te houden van ontwikkelingen in hun sector en/of bekend te maken met onderwerpen die bij kunnen dragen aan het succes van het bedrijf. Daarnaast brengt ABN Amro Bank graag ondernemers bij elkaar om te leren van elkaars ervaringen.”

Gisteren vond alweer de tweede sessie plaats.

Thissen is tevreden over de grote interesse onder de klanten van ABN Amro. “We hebben nog een lange weg te gaan in Nederland, maar informatievoorziening is de eerste stap. Met onze workshops hopen we een grote groep te bereiken. Steelcase heeft tijdens de workshop veel concrete informatie gegeven. Het is een van de weinige organisaties in Nederland die ervaring heeft met Cradle to Cradle en die ervaring is zeer waardevol voor de deelnemers.”

Uit de workshop van gisteren zijn enkele basisvoorwaarden voor het succesvol implementeren van een duurzaamheidconcept naar voren gekomen als:

– Neem C2C op in de missie van uw bedrijf

– Zoek naar partners in de keten

– Probeer te achterhalen hoe de vraag naar duurzame producten is te stimuleren

– Probeer “out of the box” te denken over de productiemethode of andere processen