Desso, een internationaal vooraanstaand fabrikant van tapijten en sportvelden, heeft een nieuwe materiaalstroom ontwikkeld voor de productie van zijn tapijttegels. Dit is het resultaat van een samenwerking met een Nederlandse groep drinkwaterbedrijven. Desso is de eerste tapijtfabrikant ter wereld die gebruik maakt van geupcycled calciumcarbonaat (kalk)[1] voor de productie van hun tapijttegels. Het bedrijf verwacht jaarlijks 20 miljoen kilo kalk af te gaan nemen en heeft onlangs al haar nieuwe Transitions collectie met het positief gedefinieerde² gerecyclede materiaal gelanceerd.

In samenwerking met Reststoffenunie, een vereniging van drinkwaterbedrijven, heeft Desso een manier gevonden voor het upcyclen van kalk afkomstig van de drinkwaterbedrijven Brabant Water en WML (Water Maatschappij Limburg). De kalk is positief gedefinieerd[2] in overeenstemming met de Cradle to Cradle® criteria en wordt nu ingezet voor de productie van Desso tapijttegels met EcoBase™. Dit is een tapijtrug die een Cradle to Cradle® Silver-certificaat heeft behaald en die 100% recyclebaar is in het eigen productieproces van Desso.

“Deze nieuwe ontwikkeling is een volgende stap in het realiseren van onze ambitie om een volwaardig Cradle to Cradle® bedrijf te worden dat producten ontwikkelt die voldoen aan de hoogste eisen op het gebied van creativiteit en functionaliteit en bovendien ook goed zijn voor de gezondheid en welzijn van mensen.”

Alexander Collot d’Escury, CEO van Desso

“Het idee om onze reststoffen te hergebruiken als materiaalstroom voor de verwerking bij Desso sluit perfect aan bij onze status als het eerste klimaatneutrale drinkwaterbedrijf in Europa. We zijn er trots op zijn dat we met onze calciumkorrels zo’n positieve bijdrage kunnen leveren aan de Cradle to Cradle® -tapijttegels van Desso.”

Guïljo van Nuland, CEO van Brabant Water