Milieu Centraal roept tijdens de Week Zonder Afval, 22 tot en met 28 mei, alle Nederlanders op om een switch te maken en bewuster met spullen om te gaan. Het bezit van spullen geeft vaak maar tijdelijk een geluksgevoel. Terwijl minder vaak spullen kopen, consuminderen, een langduriger geluksgevoel kan opleveren. Gebruik daarom een herbruikbare koffiebeker, leen het gereedschap van je buurman, of repareer die fijne broek in plaats van weg te gooien.

Ondanks de heersende opvatting dat spullen kopen gelukkig maakt, blijkt uit onderzoek van Milieu Centraal dat slechts een derde van de Nederlanders het hiermee eens is. Vrij snel na de aankoop van een product zijn we eraan gewend, waardoor het slechts tijdelijk een geluksgevoel geeft. Het gevolg is dat er snel opnieuw gezocht wordt naar gelukkig makende inkopen.

Consuminderen maakt daarentegen wel gelukkig. Als mensen langer stilstaan bij wat ze echt nodig hebben, geeft een aankoop vaak meer plezier. Ook rust en ruimte in huis draagt bij aan geluk. Een aanzienlijke groep Nederlanders wil minder spullen vanwege de troep die dit anders met zich meebrengt (44% volgens onderzoek van Milieu Centraal uitgevoerd door Motivaction). Door bewuster om te gaan met het kopen van spullen, krijgen deze meer waarde én verkleinen we de milieuimpact.

Maak de switch

De gemiddelde CO2-uitstoot van een Nederlands huishouden bestaat voor ruim 12% uit de spullen die we nieuw kopen. Voor alle nieuwe producten die gekocht worden, zijn energie en waardevolle grondstoffen nodig geweest. Milieu Centraal laat zien dat er voor veel alledaagse dingen een duurzame keuze te maken is, een switch. Door het maken van deze circulaire keuzes kunnen consumenten hun klimaatimpact voor spullen met meer dan 25% verkleinen. Circulaire keuzes zijn onder meer spullen repareren, (uit)lenen en tweedehands kopen. De voorbeelden in de switches zijn een start in het maken van deze keuzes.

Een week lang

In de Week Zonder Afval roept Milieu Centraal Nederland op om de switch te maken. Diverse partners, zoals gemeenten, ondernemingen en stichtingen ondersteunen de week met verschillende acties. Van Zero Waste Wandeltours, nieuwe samenwerkingen en lezingen tot winacties.