De kringloop is er voor en door iedereen. Binnen de branche worden met circulaire activiteiten inclusieve doelstellingen behaald. Op 7 oktober viert de sector deze inzet tijdens de Nationale Kringloopdag. Op deze dag kan iedereen zien wat de kringloop betekent voor onze maatschappij. Op diverse locaties in het land leggen kringloopwinkels de rode loper uit en bieden een scala aan activiteiten, variërend van veilingen tot upcycling workshops en rondleidingen achter de schermen.

Op deze eerste zaterdag in oktober is het ook dag 29 van de demonstratie op de A12, waar Extinction Rebellion iedere dag aandacht vraagt voor de bijna onhoudbare klimaatverandering. Een van hun belangrijkste doelstellingen is om de regering aan te sporen Fossiele Subsidies af te schaffen. Want dat geld kan beter besteed worden aan initiatieven die werk maken van de nieuwe economie en in dat proces een positieve impact hebben, zoals binnen de kringloopbranche. De kringloop is er voor en door iedereen, het is een goed doel voor consumenten en een plek waar iedereen kan bijdragen aan een betere toekomst.

Circulariteit voor inclusie

Bij de kringloop wordt door gebruikte spullen opnieuw te verkopen 156 miljoen kilo CO2 bespaard (gelijk aan de uitstoot van 38.903 keer de aarde rondrijden met een benzineauto). Door spullen te doneren waardoor die een nieuwe eigenaar krijgen, of door zelf tweedehands te kopen in plaats van nieuw, kan iedereen daaraan bijdragen. Je ondersteunt daarmee zowel circulaire als inclusieve doelstellingen van kringlooporganisaties.

Naast de CO2-besparing creëren BKN-leden ook werkgelegenheid voor mensen in de samenleving die soms lastig hun weg vinden in het arbeidsproces. Zij krijgen kansen om zich te ontwikkelen en een bijdrage te leveren in de maatschappij. Ze vinden een plek waar ze zich thuis voelen en voldoening krijgen uit het werk wat ze doen. Er werken in totaal zo’n 17.500 mensen bij BKN-leden die ontzettend trots zijn op wat ze doen.

Organisaties met het Keurmerk Kringloop Nederland

Er zijn maar liefst 240 kringloopwinkels door het hele land te vinden die het Keurmerk Kringloop Nederland voeren en daarmee bewijs leveren van hun maatschappelijk belang. Het zijn stuk voor stuk integere organisaties die non-profit of not-for-profit opereren. Ze zijn transparant in hun bedrijfsvoering, wat betekent dat ze allemaal hun cijfers en plannen rapporteren. En het zijn organisaties die zich inzetten voor de belangrijkste circulaire en inclusieve doelstellingen die spelen in onze samenleving.

In het hele land leggen kringloopwinkels met het keurmerk op 7 oktober de rode loper uit. Op diverse locaties zijn er activiteiten die laten zien wat de branche te bieden heeft. Net als altijd kan je er spullen brengen zodat deze een nieuwe eigenaar krijgen of op zoek gaan naar de spullen die niet nieuw hoeven te zijn. De verschuiving van consumeren naar ‘consumanderen’ is namelijk hard nodig.

Nieuwsgierig of er een kringloop is bij jou in de buurt die meedoet aan de Nationale Kringloopdag? Kijk op www.kringloopdag.nl voor locaties en het programma.