Cono Kaasmakers gaat zich richten op duurzame soja voor het krachtvoer van de koeien die melk produceren voor Beemster-kaas en Ben& Jerry’s-ijs. Beemster en Ben & Jerry’s werken hiertoe samen met Solidaridad en Stichting Natuur en Milieu aan duurzame sojateelt in India. Het tekenen van het contract houdt in dat lokale sojatelers hulp krijgen bij investeringen in duurzame teeltmaatregelen en bij de certificering. Ook zijn ze verzekerd van een eerlijke prijs voor hun product. Het project is onderdeel van het vierjarige Soy Producer Support Initiative (SOYPSI), een internationaal programma van Solidaridad, het WWF en de Roundtable on Responsible Soy.

Twee miljoen kilo soja
De teelt van reguliere soja heeft vaak negatieve effecten op milieu en biodiversiteit, bijvoorbeeld door ontbossing en het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Met verduurzaming van de teelt valt veel winst te behalen, zo stelde Klaas Jan van Calker, duurzaamheidmanager bij Beemster: “Hier bij Beemster verbruiken we maar liefst twee miljoen kilo soja per jaar.” Krachtvoer bevat 5% soja, zo blijkt uit onderzoek dat Beemster en 6 veevoederproducenten onlangs met steun van SenterNovem lieten uitvoeren. Een Beemster-koe verbruikt jaarlijks ruim 1.800 kilo krachtvoer.

Certificaten
De overgang naar duurzame soja vindt stap voor stap plaats, benadrukte Van Calker. “In eerste instantie waarborgen we de teelt van duurzame soja in India, op basis van het groenestroomprincipe: we kopen certificaten voor duurzame soja van sojaboeren in India. De boeren ontvangen hiermee een premie voor het verduurzamen van de teelt. Schakelen voldoende partijen in de Nederlandse veehouderij over op duurzame soja – met andere woorden, als de afzetvolumes groot genoeg zijn – dan zorgen we ervoor dat duurzame soja daadwerkelijk bij onze veehouders terecht komt.”