Commissaris van de Koning draait definitief de aardgaskraan dicht van a.s.r.

Hans Oosters, de commissaris van de Koning in de provincie Utrecht, heeft afgelopen week a.s.r. definitief afgesloten van de gastoevoer, waarmee a.s.r. nu volledig CO2-neutraal is. De commissaris van de Koning verrichtte de handeling samen met onze CEO Jos Baeten in het ketelhok op het parkeerterrein. Dhr. Oosters sprak van ‘een voorbeeld voor Nederland’.

Het kantoorgebouw van a.s.r. is de afgelopen jaren volledig gerenoveerd. Tijdens de renovatie heeft a.s.r. al veel energiebesparende maatregelen doorgevoerd. Zo beschikt het ruim veertig jaar oude pand over een dubbele glazen gevel en 1.200 zwarte zonnepanelen op het dak.

Ook is het gebouw voorzien van een warmtekoudeopslagsysteem voor duurzame verwarming en koeling, voldoende daglicht, een warmteplafond en daken met sedumplanten die hemelwater gefaseerd afvoeren. Mede door de energiezuinige installaties is het energielabel van het kantoorpand destijds van een G-label naar een A-label verschoven.

De laatste twee gasketels zijn inmiddels vervangen voor warmtepompen, daarmee weet a.s.r. de 84.000 m2 van haar kantoorpand CO2-neutraal te onderhouden.

Vandaag nemen wij de laatste stap op weg naar een klimaatneutraal gebouw. Wij vieren deze energietransitie samen met de commissaris van de Koning in de provincie Utrecht, de heer Hans Oosters, die samen met a.s.r. de gaskraan heeft dichtgedraaid.

‘Het is een symbolisch moment om de toevoer van gas af te sluiten. Als je weet waar we vandaan komen van energielabel G naar A en van 14 miljoen kubieke meter gas naar 0. Maar we zijn er nog niet, want op het gebied van mobiliteit kunnen we nog stappen maken. Dus gaan we door om te werken aan onze voorbeeldfunctie.’, aldus Jos Baeten.

Directeur Services Gilbert Mattu maakte een compliment aan alle collega’s die meegewerkt hebben aan de mogelijkheid om van het gas af te gaan. Hij bracht nog even in herinnering hoe a.s.r. al vanaf de renovatie werkt aan duurzaamheid onder meer door de dubbele beglazing van het pand en de warmte/koudepompen die onder andere het afsluiten van het gasnetwerk mogelijk maken.

Deze handeling past bij de doelstelling van a.s.r. om haar footprint te minimaliseren. Met deze transitie hoopt a.s.r. ook andere kantooreigenaren te stimuleren tot duurzaamheid.

Share Button