Column Stephan Derksen (Infotheek Groep): ‘2018 is het jaar van circulaire IT’

In 2017 zagen we een sterke toename van aandacht rondom circulaire economie in het algemeen en circulaire IT in het bijzonder. Zowel bij publieke instellingen als bij commerciële organisaties stijgt de interesse in maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Als gevolg daarvan zien we drie trends voor 2018.

Ten eerste zijn organisaties actief op zoek naar leveranciers die kunnen helpen bij het behalen van duurzaamheidsdoelstellingen door het inzetten van refurbished apparatuur of door het terugkopen van gebruikte of overtollige apparatuur.

Verder ontstaat een ‘nieuw’ segment producten in het aanbod van it-apparatuur, namelijk refurbished apparatuur, waarbij bedrijven en consumenten zoeken naar leveranciers die een voldoende constant kwalitatief niveau bieden om van de voordelen van refurbished apparatuur, zoals lagere aanschafprijs en duurzaamheid, te genieten zonder compromis op de gebruikservaring. Ten derde neemt de vraag toe naar duurzame IT-verhuur en hardware-as-a-service (HaaS)-dienstverlening. Daarbij betaalt de gebruiker per maand en de leverancier draagt zorg voor de bijbehorende dienstverlening. Na afloop van de contracttermijn wordt voor de gebruikte apparatuur een nieuwe koper gevonden (en daarmee is zowel verhuur als HaaS circulair, dus duurzaam).

In 2018 verwachten we een verdere toename van de vraag naar refurbished apparatuur, ook in aanbestedingen. De verwachting is dat circulaire IT binnen afzienbare tijd standaard onderdeel wordt van inkoopbeleid voor IT.

Inmiddels zijn al diverse nieuwe spelers zichtbaar in de markt als leverancier van refurbished it-hardware. Ook sommige distributeurs zoeken naar mogelijkheden om een kwalitatief goed aanbod te kunnen garanderen voor resellers in het IT-landschap. Het zegt iets over de mogelijkheden, over de veranderende vraag, maar ook over de noodzaak om een standaard te zetten op het gebied van refurbished kwaliteit zodat de consument of zakelijke gebruiker weet wat hij kan verwachten.

Stephan Derksen, Managing Director – Distribution, Infotheek Groep

(Deze bijdrage is afkomstig uit Computable Magazine, editie 01/2018.)

Share Button