De Cobouw Awards zijn weer uitgereikt. Dat gebeurde in zeven categorieën: Innovatie, Duurzaamheid, Young Talent, Digitalisering, Bouwvrouw, SDG en Cobouw50.  De aanmoedigingsprijs voor meest duurzame bouwer, oftewel de Cobouw SDG Award, gaat dit jaar naar Heijmans. Het hoofdkantoor van Havep, een ontwerp van Paul de Ruiter Architects, is het meest duurzame project van het jaar.

Paul de Ruiter Architects / Havep winnaar Cobouw Duurzaamheid Award

Volgens de jury sprong de inzending van Havep voor de Cobouw Duurzaamheid Award niet direct in het oog, maar het kantoorgebouw annex fabriekshal bewijst wel dat er een antwoord is op de goedkope en vaak lelijke verdozing in Nederland.

“Hergebruik waar het kan, functioneel waar het moet. Met zijn integrale meesterschap toont Paul de Ruiter andermaal dat duurzaam bouwen veel meer is dan een optelsom van zonnepanelen en hout. Een duurzaam gebouw dat letterlijk en figuurlijk past als een warme jas. En ja, het project was duurder, maar hiermee toont de opdrachtgever dat een prijs uit het huidige economische systeem niet meer de norm kan zijn, willen we de aarde redden.”

Heijmans winnaar Cobouw SDG Award

De aanmoedigingsprijs voor meest duurzame bouwer, oftewel de Cobouw SDG Award, gaat dit jaar naar Heijmans. De Rosmalense bouwer eindigde in het onderzoek van Cobouw en PwC naar de duurzaamheidsrapportages van negen grote bouwbedrijven mede bovenaan, omdat het concern uitgebreid rapporteert over haar duurzaamheidsdoelen en concrete kpi’s en kengetallen publiceert. Bovendien neemt de onderneming veel initiatief om haar supplychain te verduurzamen, zo spoort ze met haar inkoopbeleid leveranciers aan om CO2 te reduceren, en heeft ze veel duurzame marktproposities. Robert Koolen, directeur Duurzame Ontwikkeling bij Heijmans nam de prijs in ontvangst (foto).