Architectuur kan zoveel meer doen dan het ontwerpen van de gebouwde omgeving en daarmee ruimte creëren. Althans, dat is de overtuiging van Kraaijvanger Architects. Zij bouwen niet alleen fysieke structuren. Ze ontwikkelen duurzame, gezonde en circulaire omgevingen die mens en natuur opnieuw met elkaar verbinden. Hoe? Onder andere door voorloper te zijn in circulaire bouw en duurzaamheid.

Meer dan ‘groen’ zijn

Wat betreft Kraaijvanger Architects zijn alle nieuw te bouwen gebouwen duurzaam en ook bij elke renovatie staat duurzaamheid voorop. Hun gebouwen gaan verder dan ‘groen’ zijn – ze worden ontworpen om de lucht te zuiveren, water te filteren, energie te genereren en biodiversiteit te bevorderen.

In 99,9% van de gevallen is de wereld niet beter af met een nieuw gebouw. Toch hebben we gebouwen nodig om te wonen en te werken. Met elk project streeft het architectenbureau in Rotterdam ernaar om een ‘positieve footprint’ achter te laten. Om de wereld dus juist te genezen met gebouwen.

De circulaire en duurzame aanpak

Bij circulariteit in de architectuur worden gebouwen ontworpen en gebouwd met het oog op duurzaamheid en hergebruik. In de circulaire architectuur kennen bouwproducten niet langer een levenscyclus met een begin en einde. Materialen, energie en hulpbronnen worden zo efficiënt en effectief mogelijk gebruikt. Bij voorkeur wordt er niets meer weggegooid. Verschillende componenten en materialen worden opnieuw ingezet, zo veel mogelijk met behoud van de kwaliteit. De nadruk verschuift hiermee van verbruik naar gebruik.

Ontwerp voor hergebruik

Gebouwen worden zodanig ontworpen dat ze eenvoudig aan te passen en hergebruiken zijn. De focus ligt in het ontwerp op de flexibiliteit en modulariteit van gebouwen: ze zijn aan te passen aan de functie en het gebruik. Materialen kunnen worden gedemonteerd en opnieuw ingezet. De kwaliteit van de materialen gaat hierbij niet verloren. Daarom wordt er zoveel mogelijk gebruik gemaakt van natuurlijke en herbruikbare bronnen. Als eindige bronnen wel nodig zijn, worden die zo efficiënt en effectief mogelijk toegepast.

Natuurinclusief bouwen

Moet de natuur altijd wijken door de komst van een gebouw? Zeker niet. Het is mogelijk om oplossingen in een gebouw te integreren die de natuur juist versterken. Met bijvoorbeeld groene gevels, slimme wateropvangsystemen en energie-efficiënte klimaattechnieken. Zo is het zelfs mogelijk om leefgebieden voor planten en dieren in een gebouw te verwerken.

Energiepositieve Gebouwen

Energiepositieve gebouwen wekken meer energie op dan ze verbruiken. Dit is mogelijk door een combinatie van passieve en actieve duurzaamheidsstrategieën. Bijvoorbeeld door de integratie van zonne-energie, geavanceerde isolatie en slimme klimaatsystemen. Zo ontstaan er gebouwen die de lucht zuiveren in plaats van te vervuilen, en die energie leveren in plaats van energie te verbruiken.

Circulair en duurzaam bouwen heeft vanzelfsprekend een grote invloed op de manier waarop een gebouw tot stand komt. Dat begint al bij het ontwerp van een gebouw. De levensduur van een gebouw staat voorop en er wordt gestart met het onderzoeken van de mogelijkheden om bouwmaterialen te hergebruiken en te recyclen. Ook wordt er rekening gehouden met de demontage van het gebouw aan het einde van de levensduur. Bouwen met de sloop in gedachte dus, maar wél met de intentie om nooit meer te hoeven slopen.