A Beautiful Story (B corp), het sieradenmerk met handgemaakte sieraden uit India en Nepal, is genomineerd voor de Koning Willem 1 prijs. Deze prijs, een van de belangrijkste ondernemersprijzen in Nederland, is de bekroning voor moedig, veerkrachtig en duurzaam ondernemerschap. Voor A Beautiful Story is deze nominatie een erkenning van hun missie: het creëren van sieraden die positieve veranderingen in de wereld brengen. Cathelijne Lania, oprichter van het sieradenmerk, vertelt over de nominatie:

Een sieradenmerk met een sociale missie, wat betekent dat?

Wij geloven dat iedereen het recht heeft om het mooiste verhaal van het leven te creëren. Onze sieraden helpen om die verhalen te vertellen. Voor de  dragers én de makers. Daarom werken we vanuit gelijkwaardigheid en co-creatie samen met onze makers in Nepal en India. 88% van de makers verdienen een leefbaar loon plus. Daardoor hebben ze geld voor basisbehoeftes als een huis, kleding, eten, schoon drinkwater en toegang tot zorg. En is er financiële ruimte voor goed onderwijs en een spaarpot voor later.

De sieraden worden dus op een eerlijke manier gemaakt, hoe zit het met de materialen?

Dit is voor ons een belangrijk punt! We creëren werkgelegenheid op plekken waar dat nodig is – eerlijke lonen en onder de juiste werkomstandigheden. We zijn op dit moment druk bezig om ook de keten van onze materialen te veranderen. We zijn een project gestart om met vrouwelijke mijnwerkers in Tanzania samen te gaan werken. Door direct bij deze vrouwen onze edelstenen in te kopen, kunnen we garanderen dat dit gebeurt onder goede omstandigheden én tegen een eerlijke prijs. In 2024 heeft dit project onze grootste focus.

Duurzaam of sociaal ondernemen?

Beiden, maar ik ben vooral een sociaal ondernemer. Het creëren van eerlijke banen en een traceerbare keten is onze toppriorieit. Daarnaast nemen we zoveel mogelijk stappen in duurzaamheid. Het sociale aspect, ongelijkheid in de wereld, blijven we altijd aankaarten. Als je consumenten vraagt of ze het belangrijk vinden dat mensen voldoende verdienen bijvoorbeeld, zeggen ze allemaal ja. Maar de hoe en waarom, daar denkt nog niet iedereen over na. Onze taak als social enterprise is om juist dat verhaal te vertellen zodat ze er wel over na gaan denken. Daar moeten we een lange adem voor hebben. Ondertussen nemen we elke dag zelf onze verantwoordelijkheid en zorgen ervoor dat klanten toch betekenisvolle sieraden bij ons kunnen kopen.

En dan horen jullie dat jullie genomineerd zijn voor de Koning Willem 1 prijs…

Dat was heel bijzonder. Deze prijs heeft strenge criteria; genomineerde bedrijven moeten laten zien dat ze innovatief zijn, financieel gezond en een positieve impact hebben op zowel de maatschappij als het milieu. Wij vielen op door onze sociale missie: de kracht van gelijkwaardigheid en samenwerking. Deze nominatie betekent voor ons dat de stappen die we zetten, worden gezien en gewaardeerd. Het is een bevestiging dat we op de juiste weg zijn.

Wat betekent deze nominatie voor jullie als team?

Deze erkenning geeft ons team een enorme boost. Het laat zien dat je, ook als relatief klein bedrijf, een golf van verandering kunt teweegbrengen. Onze droom is om een ethische, sociale en duurzame standaard te zetten voor de sieradenindustrie, zodat wereldwijd de ongelijkheid minder wordt. Samen gaan we dat realiseren.