Het concept ‘afval is voedsel’ vormt de kern van Cradle to Cradle (C2C), de filosofie van de grondleggers Michael Braungart en William McDonough. Alle gebruikte materialen kunnen na hun leven in het ene product nuttig worden ingezet in een ander product. Hierbij zou geen kwaliteitsverlies mogen optreden en alle restproducten moeten hergebruikt kunnen worden of milieuneutraal zijn. De spiraal van uitputting van natuurlijke voorraden, van verspilling en vervuiling wordt zo doorbroken.

Voor daken, wanden en vloeren worden massieve houten panelen op maat gemaakt en op de bouwlocatie geassembleerd. De panelen zijn voor 100% uit hout gemaakt, zonder lijm of nagels. Zonder toevoeging van andere constructieve elementen kan er tot 10 verdiepingen hoog gebouwd worden.

De kern van de Holz100 panelen is een rij balken. Tegen deze balken worden aan beide zijden houten planken met steeds wisselende looprichting bevestigd. Hierbij wordt geen lijm of ijzer gebruikt, maar houten deuvels. De deuvels worden vooraf gedroogd. Als ze door de hele dikte van het paneel zijn geslagen, nemen de deuvels het restvocht op van het hout. Het gevolg: een oersterke verbinding die niet of nauwelijks werkt.
Holz100 is ontwikkeld door de Oostenrijker Erwin Thoma en wordt in Nederland geïmporteerd door Bouwpuur in Roosendaal.
Het hele productieproces is nauwkeurig in kaart gebracht door MBDC / EPEA, de bureaus die de C2C certificering hebben toegekend. Er wordt gebruik gemaakt van Europees hout, dat wordt gekapt in PEFC gecertificeerde bossen. Na afloop van de levensduur van een gebouw kunnen de Holz100 panelen gedemonteerd worden en weer geschikt gemaakt worden voor hergebruik.
In verhouding tot andere bouwmaterialen en bouwsystemen scoort Holz100 positief op het gebied van thermische isolatie, brandbestendigheid, geluidsdemping, geluidsisolatie, bescherming tegen hoogfrequente straling en bouwtijd.