Het vijfde park van Center Parcs in Frankrijk ‘Le Domaine du Bois aux Daims ‘is in de zomer van 2015 geopend. Duurzaamheid en de aandacht voor het milieu hebben voor Center Parcs bij de aanleg van dit park een belangrijke rol gespeeld. De 800 eco-cottages en centrale voorzieningen voldoen aan HQE™-normen (High Quality Environmentale). 

Bij de bouw is zo veel mogelijk gebruik gemaakt van gerecyclede of natuurlijke materialen en thermische isolatie toegepast. Een relatief hoog percentage van 82% is behaald. Bewust is gekozen voor vloerverwarming in de cottages. De hoge isolatiewaarden leiden tot grote energiebesparingen. Ter vergelijking: de gemiddelde vakantiewoning verbruikt 204 kWh-m2 per jaar, de nieuw ontwikkelde eco-cottage verbruikt 50 kWh-per jaar. Parkmanager, Bruno Guth: “Gasten zijn gewend om regelmatig aan de radiatorknop te draaien. Wij kunnen nu centraal in 800 cottages een maximale temperatuur inregelen van 22 graden Celsius. De centrale ICT-oplossing maakt het echter eveneens mogelijk om per cottage wijzigingen aan te brengen. Hetzelfde geldt voor het waterverbruik, ook dat kunnen we centraal monitoren. Verantwoord energieverbruik is de rode draad. Zo zijn op de daken van de carports, buiten het park, zonnepanelen aangebracht die per jaar 400 MWh-elektriciteit opleveren en rijden dienstverlenende medewerkers met elektrische auto’s.

Duurzaamheid

Ook bij de bouw van de centrale voorziening de Market Dôme is duurzaamheid het leidende principe geweest. Het dak van het gebouw heeft een speciale golvende constructie. De overspanning is uitgevoerd met houten spanten en een metalen constructie die grote glasplaten draagt. De golvende vormgeving draagt bij aan een bio-klimaat, een natuurlijke luchtcirculatie in de ruimte waar receptie, restaurants, winkels en supermarkt zijn ondergebracht. Tropische beplanting en waterpartijen zorgen voor een optimale  natuurlijke ventilatie. In deze ruimte is daarom geen airconditioning nodig wat 50 % bespaart op de energiekosten. Ook het waterverbruik van het tropische zwembad Aqua Mundo is geoptimaliseerd door het hergebruik van water via geavanceerde filtersystemen.  Het voedselafval van de restaurants, supermarkt en andere horecavoorzieningen wordt met 2 ‘déshydrateurs’ tot compost verwerkt. Tenslotte wordt het huishoudelijk afval van de gasten eveneens gescheiden ingezameld via goed bereikbare inzamelpunten.