“Uitstoot vrij in 2040”, “Net-zero in 2030”, “Compleet overgestapt op biofuel in 2025”, de toekomstplannen van veel bedrijven zijn ambitieus, maar hoe komen we daar eigenlijk?

Intern de uitstoot verlagen is een uitdaging en kan druk uitoefenen op de huidige praktijken van je bedrijf. De uitstoot van milieuschadelijke stoffen is afkomstig van verschillende bedrijfsactiviteiten. Vooral het verlagen van de uitstoot in de transportketen is uitdagend, door de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en de complexiteit van logistieke netwerken. Het gebruik van verschillende vervoerswijzen en een logistieke keten die meerdere continenten bestrijkt, maakt het lastig om een passende aanpak te kiezen. Daarnaast gaan duurzame oplossingen vandaag de dag vaak nog boven het budget van bedrijven, waardoor verduurzamen minder aantrekkelijk wordt. Het prioriteren van processen binnen de te verduurzamen transportketen, welke oplossing hiervoor te implementeren en de hoge bijkomende investeringskosten zijn te voorkomen met één oplossing: insetting. AllChiefs is ervan overtuigd dat insetting een uitkomst is met veel potentie om de wereldwijde net-zero doelen te behalen en deelt dan ook graag haar kennis over insetting. Daarom heeft het Sustainable Logistics team van AllChiefs er een Whitepaper over geschreven. Hierin introduceren we insetting en leggen we uit hoe het werkt en wat de bijkomende voordelen zijn.

Carbon insetting is een systeem dat bedrijven de kans biedt om emissiereducties binnen de transport onderling te verhandelen. Bedrijven kunnen investeren in initiatieven met een lage emissie intensiteit, zoals het vervangen van fossiele brandstof door een biobrandstof. Voor deze investering krijgen ze milieuvoordelen, waardoor het voor het betalende bedrijf mogelijk is om een emissiereductie te rapporteren. Het haalt de barrières in de logistieke sector weg en faciliteert de mogelijkheid om de hoge kosten van duurzame alternatieven te delen. Uiteindelijk biedt insetting de flexibiliteit aan bedrijven om richting net-zero te gaan, ook al lukt dit in de eigen supply-chain nog niet helemaal.

Het Sustainable Logistics team van AllChiefs versnelt de weg naar net-zero logistiek door bedrijven te helpen van strategie tot executie. Op deze manier helpen ze met het versnellen van het proces richting de wereldwijde net-zero doelen. Het Sustainable Logistics team kan je op vier manieren ondersteunen bij het implementeren van insetting. Zo bieden zij een ‘Inset Masterclass’ aan waarbij ze uw bedrijf leren over insetting en wat de waarde kan zijn voor uw bedrijf in de vorm van een training en workshop. Uit deze masterclass volgt een ‘roadmap’ waarbij de weg naar uw duurzaamheidsdoelen in kaart wordt gebracht. Het is vervolgens mogelijk om je insetting strategie toe te passen op deze roadmap door middel van ‘Inset strategy creation’. Daarna is het van belang om deze strategie toe te passen. AllChiefs biedt ondersteuning om in deze beginfase te experimenteren met de implementatie van insetting. Tot slot helpt AllChiefs in het opschalen van de insetting strategie en het doorvoeren van veranderingen in uw bedrijf, het proces en de benodigde technologieën.

Meer weten over hoe insetting kan helpen uw net-zero doelen te behalen? Vraag hier het Whitepaper aan om meer te leren over het concept insetting en de relevantie hiervan voor uw bedrijf.

Bonne Goedhart en Inge Tanke, Co-leads sustainability practice AllChiefs