De jury van het Managementboek van het Jaar 2024 presenteert: De shortlist. Vijf boeken die u gelezen moet hebben, over thema’s waar elke leider, manager of ondernemer echt mee aan de slag moet. Het boek ‘Morele dilemma’s in de boardroom’ van Mijntje Lückerath-Rovers is een van de vijf!

De shortlist is tot stand gekomen dankzij de juryleden Elmas Duduk, Louis Thörig, Carla Verwijs, Cor Molenaar, Roy van den Anker en Freija van Duijne. Hun juryproces gaat verder, een winnaar moet gekozen worden. Op 18 april zullen zij tijdens het Managementboekengala bekend maken welk boek Managementboek van het Jaar 2024 is, en welke auteur(s) gekroond mogen worden.

Uit het jury-commentaar:

Bestuurders en commissarissen staan aan de lat voor het nemen van grote beslissingen die ingrijpende gevolgen kunnen hebben voor verschillende stakeholders met uiteenlopende belangen. Steeds vaker ligt daarbij niet de keuze zelf, maar het besluitvormingsproces onder een maatschappelijk vergrootglas. De combinatie van wetenschappelijke inzichten die gekoppeld zijn aan actuele cases in ‘Morele dilemma’s in de boardroom’ kunnen hen daarbij helpen. De rode draad in dit boek van Mijntje Lückerath-Rovers is de zoektocht naar de juiste balans tussen gunstige opbrengsten en moraliteit in besluitvormingsprocessen. Met een aantal klassieke voorbeelden maakt de auteur kraakhelder dat overwegingen daarbij verre van zwart-wit zijn. De context is minstens even bepalend en de wijze waarop die onder de aandacht wordt gebracht acht de jury van waarde.

Lückerath-Rovers reikt handvatten aan om het besluitvormingsproces een structuur te geven die verder gaat dan alleen het voldoen aan governance-eisen. De combinatie van wetenschappelijke abstractie met concrete toepasbaarheid, maakt het boek compleet. De jury is onder de indruk van de uitwerking van het thema en de aandacht voor duivelse dilemma’s waarmee bestuurders en commissarissen te maken kunnen krijgen. Met dit boek hebben zij een handelingskader en rijk jargon om morele, duivelse dilemma’s op een zorgvuldige manier te benaderen.

Bestel het boek online