Energie is een essentieel onderdeel voor ieder bedrijf en vooral nu vanwege de hoge energieprijzen nog belangrijker dan voorheen. Niet alleen houdt het machines en apparatuur dag in en dag uit in werking, maar ook de verwarming, lichten en airconditioning blijven draaiende. Doordat bedrijven grootverbruikers zijn van elektriciteit kunnen de energiekosten voor ondernemers hoog oplopen. Met de huidige energiecrisis is het dus des te belangrijker dat bedrijven op de hoogte zijn van hun energieverbruik en zo veel mogelijk energiebesparende maatregelen proberen te nemen. En daar helpt Holland Energie ondernemers maar al te graag bij.

Een energie audit laten doen door Holland Energie

Door middel van een audit maakt Holland Energie het huidige energieverbruik van een onderneming inzichtelijk. Het besparen van energie begint altijd eerst met het inzichtelijk maken van energiestromen en deze daarna effectief te beïnvloeden. Bij een energie audit voert een expert van een energiebedrijf als Holland Energie een analyse uit van het energiegebruik binnen een bedrijf. Door verschillende maatregelen zoals juiste afstemming van een klimaatsysteem, tegengaan van nacht- en sluipverbruik, goede isolatie, beperken van koude luchtstromen door het openen van deuren  en het vervangen van oude apparatuur zoals koeling, verouderde machines en TL of halogeenverlichting. Uit een audit volgt een rapport met aanbevolen verbeteringen die je als ondernemer kan treffen om je energiekosten te verlagen.

Deze aanbevelingen doet Holland Energie aan iedere ondernemer

Natuurlijk is een energie audit, en de bevindingen en aanbevelingen die daaruit volgen, voor ieder bedrijf weer anders. Daarom zijn er enkele aanbevelingen die voor iedere ondernemer handig van pas kunnen komen. Denk bijvoorbeeld aan het vervangen van halogeenlampen en gloeilampen voor TL buizen en LED lampen. Gebruik daarbij sensoren of slimme timers om te voorkomen dat de lichten aan blijven staan zonder dat er iemand in de ruimte aanwezig is.

Daarnaast raadt Holland Energie aan om te investeren in hernieuwbare energiebronnen, zoals zonne- en windenergie. Je kunt als ondernemer zijnde ervoor kiezen om je ‘reguliere’ energie aan te vullen met duurzame energie, maar je kunt er ook voor kiezen om helemaal over te stappen op duurzame energie. Dit helpt niet alleen om de kosten te drukken, maar het verkleind ook de uitstoot van je onderneming.

Extra tip: maak gebruik van subsidies

Als ondernemer heb je verschillende subsidies waar je beroep op kunt doen als je wilt investeren in duurzame energie. Zo tipt Holland Energie bijvoorbeeld de investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE). Deze subsidie is bedoeld voor het gebruik van een warmtepomp of zonneboiler om je bedrijfspand mee te verwarmen, maar kan ook ingezet worden voor het opwekken van energie door middel van zonnepanelen en windmolens.

Een andere populaire subsidie is de Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++): zo populair dat dit subsidiepotje vaak op is. Deze kan gebruikt worden voor het produceren van hernieuwbare energie, of voor het investeren daarin.

Ben je ondernemer, wil je verduurzamen, maar weet je niet welke besparingen je het meest op kunnen leveren? Dan kun je het beste een energieadviseur zoals Holland Energie om advies vragen. Wist je dat ook daar een subsidie voor in het leven wordt geroepen? De Subsidieregeling Verduurzaming MKB (SVM) wordt waarschijnlijk later dit jaar beschikbaar gemaakt. Hiermee wordt maximaal 2.500 euro vergoed van de kosten die je maakt voor het aanvragen van advies om te verduurzamen.