Wanneer je besluit om je bedrijf te gaan verduurzamen is er misschien een ding wat je ontzettend tegenhoudt: het kost geld, veel geld. Er moet verbouwd worden, er moet een verandering komen in het productieproces. Allemaal niet goedkoop. Echter, de overheid komt je vaak tegemoet als het gaat om verduurzaming, omdat ze dat graag stimuleren. Als je al je uitgaven goed bijhoudt, bijvoorbeeld in een boekhouding programma, zul je zien dat je een hoop geld terug kunt krijgen. Dit zijn de financiële voordelen van het verduurzamen van je bedrijf.

Elektrisch rijden

Wanneer de werknemers in jouw onderneming rijden met een auto van de zaak, is het een goed idee om hierbij over te schakelen op elektrische auto’s. Tot en met 2024 betaal je over een elektrische auto geen wegenbelasting en vanaf 2025 betaal je slechts 25% van wat iemand met een benzine-auto zou betalen. Hoewel elektrische auto’s in aanschaf duur zijn, zouden ze voor jou of jullie als onderneming dus best een uitkomst kunnen zijn. Niet alleen omdat je de aarde er minder mee belast, maar ook omdat het op termijn wel eens goedkoper uit zou kunnen vallen.

Een duurzaam pand

Een verduurzaming van het bedrijfspand is een belangrijke stap in duurzaam ondernemen. Vaak vergt dit een flinke verbouwing, waar de nodige kosten natuurlijk worden gemaakt. Gelukkig bieden veel gemeentes subsidies aan voor het verduurzamen van een pand. Kijk bijvoorbeeld eens wat de mogelijkheden zijn wat betreft het installeren van zonnepanelen of het overschakelen op een bedrijfspand dat helemaal zonder gas functioneert. Ook willen veel gemeentes vaak wel een subsidie bieden als het gaat om de verbetering van de isolatie in jouw pand. Zo kun je een hoop besparen op je verbouwing. Win-win, want een duurzamer pand gaat jou uiteindelijk ook minder kosten wat betreft gas en elektriciteit.

Een duurzaam productieproces

Als jij als onderneming producten aanbiedt, zijn er misschien mogelijkheden om het productieproces van dit product te verduurzamen. Dit kan echter een flinke klus zijn, die niet alleen tijd, maar ook geld kost. Misschien moet de machinerie bijvoorbeeld volledig vervangen worden, heb je nieuwe werknemers nodig, of moet je misschien zelfs naar een andere locatie om de productie op duurzame wijze te laten plaatsvinden. Kijk eens naar het Social Sustainablitity Fund. Deze organisatie wil wellicht een bijdrage leveren wanneer jij jouw productieketen wilt verduurzamen.

Belastingvoordelen

Er zitten verschillende belastingvoordelen aan duurzaam ondernemen. Zo kun jij duurzame investeringen, zoals de installatie van zonnepanelen of het verbeteren van de isolatie in jouw pand, aftrekken van de fiscale winst, waar je vervolgens dus ook geen belasting over hoeft te betalen. Check wel van tevoren welke investeringen daarvoor gelden. Niet alle duurzame investeringen kunnen zomaar van de fiscale winst worden afgetrokken.