Bedrijven tonen hun duurzame innovaties in nieuwe Dudoc Parkstad

World of Walas opent deze maand de deuren van haar eerste Dudoc-vestiging in Nederland. “Dudoc Parkstad is een platform voor innovatie”, licht CISO Dirk van der Ven toe. “Duurzame bedrijven wereldwijd kunnen hier hun innovatieve producten en designs introduceren. Het is tevens een plek om mensen te inspireren en samen te brengen; we organiseren veel evenementen en er vinden vele dialogen plaats rondom duurzaamheid.”

CarbonBlue – het parkeerdek van het oude CBS gebouw te Heerlen met 3500 zonnecellen – wordt officieel geopend op 19 juli. Tijdens de opening wordt tevens aandacht besteed aan nieuwe activiteiten, programma’s, partnerships en projecten van World of Walas. “Er gebeurt ontzettend veel binnen ons bedrijf”, knikt Dirk enthousiast. “Een van onze programma’s is BlueWorxx, een groot innovatienetwerk. Onderdeel daarvan is Dudoc Vancouver, een platform voor innovatieve Europese bedrijven die toegang willen tot de Noord-Amerikaanse markt aan de westkust.”

Dudoc Parkstad

De opening van CarbonBlue vindt deels plaats in Dudoc Parkstad, de eerste Dudoc-vestiging in Nederland, verklapt Dirk. “Het geeft mensen meteen de gelegenheid kennis te maken met deze bijzondere plek.” Dudoc Parkstad faciliteert een fysieke showroom, diverse werkplekken, vergaderfaciliteiten, marketing, promotie en sales. Er is een uitgebreid aanbod van workshops, paneldiscussies, netwerkevenementen en sessies over onderwerpen rondom stedelijk ontwerp, ecologische-, sociale- en financiële duurzaamheid.

De functionele ruimtes zijn onder meer geschikt voor duurzame innovators, architecten, experts uit de bouwindustrie, vastgoedprofessionals en studenten. “Dudoc deelnemers kunnen zelf een pakket van diensten samenstellen. Ook voor het huren van vergaderruimtes,  evenementenruimte, werkplekken en de organisatie van bijzondere activiteiten kan men bij ons terecht.”

Voeten op de vloer

De achterliggende gedachte van de Dudoc’s is ‘voeten op de vloer en handen uit de mouwen’. “We delen onze visie over klimaatverandering, veiligheid en stedelijke ontwikkeling wereldwijd op diverse podia. Met de projecten binnen Dudoc zijn we echter meer praktisch bezig.”

Dudoc is een fysieke plek waar men toegang krijgt tot diverse duurzame innovaties, benadrukt Dirk. “Een plek waar we innovaties samenbrengen. We werken daarbij concreet samen met lokale partijen aan de verduurzaming van de stad. Bovendien zijn we actief met het creëren van een sociaaleconomische basis en het ontwikkelen van een community. Daarnaast houden we ons bezig met de herontwikkeling of ontwikkeling van onroerend goed om die sociaal economische ontwikkeling waar te maken en technische, financiële, economische en sociale innovaties samen te brengen. We bekijken het bij Walas vanuit een holistisch oogpunt. Het gaat veel verder dan de techniek bij de klant brengen of andersom.”

Duitsland en Canada

Deze werkwijze vindt nu ook al plaats op andere Dudoc-locaties in Duitsland en Canada. Dudoc Parkstad wordt de vierde Dudoc-vestiging. Dirk: “Dudoc Hamburg draait alweer een tijdje en er is ook een Dudoc-locatie in Toronto. We zijn oorspronkelijk in 2014 gestart in Vancouver. Dudoc Vancouver brengt de beste duurzame Europese innovaties samen voor de Noord-Amerikaanse markt. Dudoc Parkstad wil innovaties juist toegankelijk maken voor de Nederlandse markt.”

Het zonnepanelenproject CarbonBlue in Heerlen is daar een goed voorbeeld van, knikt Dirk. “Hierbij kun je goed zien hoe een integrale benadering goed functioneert met verschillende innovatiepartners. De dialogen zijn hierbij ontzettend belangrijk. Op dit moment worden ook al voorbereidingen getroffen voor meer Dudoc-vestigingen in andere Europese en niet-Europese landen.”   

Share Button