Bedrijven, bewoners, lokale organisaties en gemeente gaan verregaand samenwerken om Amsterdam-Zuidoost te verduurzamen. Zuidoost moet een voorbeeld worden op het gebied van onder meer alternatieve energiebronnen en circulaire economie. Dat is de uitkomst van Zuidoost Duurzaam, een bijeenkomst in de Amsterdam Arena met tientallen middelgrote en grote bedrijven. Amsterdam-Zuidoost krijgt een eigen duurzaamheidsorganisatie: ZOEnergy, die het voortouw gaat nemen in de samenwerking. In ZOEnergy werken onder meer samen Arcadis, Alliander, DNV GL, TNO, Engie en de gemeente Amsterdam. De komende maanden werken gemeente, bedrijven en andere organisaties in Zuidoost aan een gezamenlijk plan dat in juni zal worden gepresenteerd.

Online platform

Saskia Beer, directeur van ZO!City, ziet duurzaamheid als logisch onderdeel van de integrale gebiedsontwikkeling. Hun online community platform zal actief worden ingezet om de initiatieven verder te brengen in samenwerking met de verschillende spelers in het gebied.

Zoncoalitie

Ook de Amsterdamse Zoncoalitie is actief in Amsterdam-Zuidoost. Dit samenwerkingsverband van energiebedrijven, leveranciers van zonnepanelen en energiecoöperaties helpt bedrijven om snel, gemakkelijk en goedkoop zonnepanelen op hun daken te leggen.