Bierbrouwer Bavaria en schrijfster Renske de Greef presenteerden vandaag in Panama Amsterdam de science-fiction thriller “71”. Het online verhaal is bedoeld als onconventionele opmaat voor het duurzaamheidsverslag van Bavaria. Renske heeft aan de hand van vijf pijlers uit het duurzaamheidsbeleid van Bavaria een fictief verhaal geschreven met als thema verantwoordelijkheid nemen. De lezer kan, nadat het verhaal is uitgelezen, terugbladeren en de verbindingen met de duurzaamheidsfilosofie van Bavaria ontdekken. De Brabantse brouwer wil daarmee de traditionele manier van verslaggeving doorbreken en het thema duurzaamheid toegankelijk en relevant maken voor een breder publiek. 

Peer Swinkels, directielid van Bavaria: ““71” is het resultaat van een bijzondere samenwerking met Renske waarbij we op een verfrissende, eigentijdse en onconventionele manier de lezer aan het denken zetten. Bij Bavaria zijn we ervan overtuigd dat duurzaam ondernemen werkelijk iets op moet leveren. Duurzaamheid moet geen onbereikbaar en groots thema zijn, maar juist een nuchter onderwerp waar iedereen zijn bijdrage aan kan leveren. Als familiebedrijf denken we altijd aan de volgende generatie. Logisch dus dat we zuinig zijn op onze brouwerij en onze omgeving.” Swinkels vervolgt: “Renske heeft uitermate knap werk geleverd door onze verhalen en overtuigingen te vertalen naar deze thriller. Het was voor ons erg spannend om over een dergelijk kostbaar onderwerp iemand de artistieke vrijheid te geven, maar Renske heeft al onze verwachtingen overtroffen. Ze begrijpt als geen ander welke issues er spelen op het gebied van duurzaamheid, heeft het lef gehad om dit verhaal te schrijven en is minstens net zo eigenzinnig als wij zijn, dus dat was een prachtige match.” 

Schrijfster Renske de Greef: “Ik ben een groot fan van science-fiction en liep al langer met het idee rond om dit genre een keer te proberen. Deze samenwerking was de perfecte kans: bij duurzaamheid gaat het immers altijd over de toekomst. Ik wilde een fantasierijk, prikkelend verhaal schrijven over een wereld die niet de onze is – maar dat wel zou kunnen zijn.”

Synopsis “71”

In de toekomst heeft de wereld een radicale verandering ondergaan: de natuur floreert, de maatschappij draait louter op groene energie, vlees wordt gekweekt en materiaal wordt gewonnen in enorme algenkwekerijen. Bovendien is de Squid geïntroduceerd: een geïmplanteerde biochip die ervoor zorgt dat het lichaam gezond blijft – tot je zeventigste, want een steeds ouder wordende bevolking is allesbehalve duurzaam. Het systeem is in balans – tot de ultieme hack wordt ontdekt. Terwijl de wereld instort, vinden twee mensen elkaar in een verlaten bierbrouwerij. Ze hebben elkaar nodig om te overleven – maar kunnen ze elkaar ook vertrouwen? 

Online verhaal

De science-fiction thriller “71” is online te lezen. Bavaria werkte samen met online bureau Bone voor de visuele vertaling van het verhaal. Daarnaast heeft Bone het technisch ontwerp op zich genomen, waardoor het verhaal direct gelinkt is aan onderdelen uit het duurzaamheidsverslag.

 “71” is vanaf vandaag als gratis online verhaal te lezen via www.bavaria.com/71