In de komende twee jaar wil BAM Woningbouw minimaal tien initiatieven realiseren voor nieuwbouw of renovatie volgens het ‘Passiefhuis-principe’. Dit zijn woningen die vier tot vijf keer energiezuiniger zijn dan nu wettelijk verplicht is ‘Een grote bouwer als BAM kan de Nederlandse markt in beweging brengen’, zegt Mirjam de Rijk, algemeen directeur van Natuur en Milieu. ‘Tot nu toe zijn nog weinig huizen echt energiezuinig gebouwd en gerenoveerd.’
Verder kiest BAM Woningbouw voor duurzaam geproduceerd FSC-hout, een gezond binnenklimaat en het vermijden van het schadelijke koper, lood en zink. En in het belang van mens en milieu gaat het bedrijf maatregelen nemen om de uitstoot van fijnstof door vrachtwagens en bouwmachines terug te dringen. Al met al zet BAM in op een forse bijdrage aan duurzaam renoveren, bouwen en wonen in Nederland.

Eerste renovatie met Passiefhuis-label
De start van het eerste renovatieproject met Passiefhuis-label is voor BAM Woningbouw een feit. Het betreft een kleinschalig woonblok op het Rotterdamse Noordereiland, ontwikkeld samen met woningcorporatie de Nieuwe Unie, adviesbureau DHV en Villanova Architecten. De gevels, daken en vloeren van de appartementen krijgen superisolatie; de nieuwe kozijnen krijgen drievoudig isolatieglas. Zonneboilers leveren warm water; frisse lucht komt van balansventilatie met warmteterugwinning. Voor de toekomstige bewoners betekent dit een extreem lage energierekening én een gezond binnenklimaat. De veertien appartementen van dit renovatieproject worden gepresenteerd tijdens de LiVin beurs in Rotterdam op 15 en 16 maart. Medio april start de verkoop van de woningen.

Doorbraak vergaand energiezuinige woningbouw
Met hun samenwerking willen BAM Woningbouw en Stichting Natuur en Milieu zorgen voor een doorbraak van vergaand energiezuinige nieuwbouw en renovatie van woningen. Hierbij is BAM Woningbouw verantwoordelijk voor het realiseren van de projecten. Natuur en Milieu zet haar kennis en relevante netwerk in om andere marktpartijen en de politiek te stimuleren mee te werken aan een doorbraak voor schoon en zuinig bouwen.