Een zelfvoorzienende autodealer die zijn eigen groene stroom opwekt en opslaat, om auto’s op te laden en het gehele pand te voorzien van stroom. Dit klinkt als toekomstmuziek, maar is nu al de realiteit bij Autobedrijf van Ursem. Peter Ursem heeft grote stappen gezet en is hierdoor koploper in duurzaam dealerschap.

In december 2018 opende Peter Ursem de deuren van een gloednieuw pand in Purmerend. Een van de meest, wellicht de meest, duurzame en innovatieve dealer ter wereld huisvest hier de merken Hyundai, Mitsubishi en Nissan. Het pand is gebouwd met volledig klimaat neutrale materialen, zoals 100% gerecycled hout (FSC), elektrische verwarming/koeling en een toegekende RVO-groenverklaring. Naast de immense glazen wanden en isolatie van wereldklasse die veel natuurlijk licht en warmte binnenlaten en binnenhouden, heeft dit gebouw nog veel meer duurzame innovaties te bieden.

Het nieuwe onderkomen voorziet zichzelf voor 80% van het jaarlijkse stroomverbruik op een duurzame manier. Dit wordt bereikt door energie op te wekken met 370 zonnepanelen, en dit op te slaan in een 45 kWh batterij. Hiermee kan het pand de nacht overbruggen. Zo branden lampen in de avond op deze batterij en niet op het netstroom.

Om pieken en dalen in het eigen stroomnet op te vangen, zijn de “Battery for Business” en zonnepanelen van Solar Techno ge├»nstalleerd. De batterij is opgebouwd uit de EcarACCU gerenoveerde cellen, afkomstig uit elektrische- en hybride voertuigen. Zo krijgen deze batterijen een waardig tweede leven. Deze unieke, innovatie en vooral duurzame oplossing is nog nooit eerder toegepast binnen een autodealer. Daarnaast kunnen elektrische- en hybride voertuigen door middel van een bi-directionele laadpaal als ‘mini-grid’ functioneren zodra de vraag naar elektriciteit groot is.

Maar de verduurzaming gaat nog een stap verder. Peter Ursem is voortdurend op zoek naar verbeteringen en nieuwe innovaties om haar CO2-uitstoot te reduceren naar nul. Met trots biedt Peter Ursem in de nabije toekomst full-service duurzaamheidsbegeleiding aan dealers en bedrijven die willen verduurzamen om zo de energietransitie te versnellen.