ArcelorMittal investeert 160 miljoen in reductie CO2 uitstoot in North Sea Port

Met de start van de bouw van twee installaties om koolstofuitstoot terug te dringen, doet de Gentse staalfabrikant ArcelorMittal een diepte investering in havengebied North Sea Port. De bouw van de Torero-installatie en de Steelanol-installatie kosten samen zo’n 160 miljoen euro. North Sea Port stimuleert bedrijven in het havengebied om te investeren in duurzaamheid. Door de bouw van deze installaties bereikt ArcelorMittal na de eerste fase een vermindering van 400.000 ton CO2-emissies per jaar.

Biokoolstof

De Torero-installatie verwerkt houtafval tot biokoolstof die geschikt is voor het hoogovenproces. Daardoor is er minder fossiele poederkool nodig in het productieproces, waardoor de CO2 uitstoot daalt. De Torero-installatie zet in de beginfase 120.000 ton afvalhout om naar zo’n 50.000 ton biokolen, per jaar.

Bio-ethanol

De Steelanol-installatie gaat een deel van de koolstofhoudende gassen van de hoogovens omvormen tot bio-ethanol. Die bio-ethanol kan gebruikt worden voor productie van kunststoffen of als brandstof. Het is de eerste industriële installatie in zijn soort, in Europa en zal per jaar 80 miljoen liter bio-ethanol produceren.

Jobs

Met de bouw van beide installaties zullen zo’n 570 externe jobs in North Sea Port ontstaan. Het uitbaten van beide installaties zal zo’n 40 jobs opleveren. De indienstneming en eerste productie worden tegen eind 2020 verwacht.

Share Button